Да има камара на земеделските производители и преработватели, която да функционира по австрийския модел. Това предложи пред БНР Кирил Вътев, член на Асоциацията на месопреработвателите.

По думите му обединение не се случва, защото "всеки има някакви котерийни интереси и ги пази".

"Логичното обяснение е прекалено ниското ниво на обществена осъзнатост за заедност. Нещата идват първо вследствие на бруталната национализация 1944 г., насилствено, след което 45 години по-късно приватизацията, която също не се извърши по един лоялен начин", каза Вътев.

Той поясни, че двата основни процеса - национализация и след това приватизация, създадоха едно фалшиво отношение към собствеността - да заграбя, да прецакам другия, което внася едно дълбоко разделение в цялото ни общество.

От 1992 г. са първите три законопроекта за закон за браншовите организации в земеделието, припомни Вътев.

"И до ден днешен е имало много опити да се направи закон и той е размиван", поясни месопреработвателят.

Целта на такъв закон трябва да бъде на първо място висока икономическа ефективност на даден бранш и лоялна конкуренция, подчерта месопреработвателят. Това по думите му може да стане, ако браншовата организация работи като институция.

"В момента всички са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, което ги превръща в самодейни организации на наивни ентусиасти", каза Вътев.

Никой в България не знае точно колко са тези организации, уточни Кирил Вътев.

Той смята, че трябва да има една браншова организация във всеки бранш, а членството в нея трябва да бъде задължително.

"За да могат да бъдат обхванати всички и да имаме пълна и ясна картина за пазара. В момента нямаме такава", каза месопреработвателят.

Вътев е на мнение, че закон, който прави членството задължително в браншова организация, която функционира като институция, ще нанесе много сериозен удар върху сивия сектор и корупцията.