За пореден път връх Шипка бе изкачен от хиляди българи. Те дойдоха на едно от култовите за българската история места, за да се включат в тържествата по случай националния празник - 3 март, предава кореспондентката на БНР.

Началото на честванията бе поставено с литургия за загиналите във войната за освобождението на поробеното отечество. Великотърновският митрополит Григорий и старозагорският Киприян отслужиха литургията.

Под върха се смеси мирисът на тамян с този на скара.

Хиляди отбелязват Освобождението на България
Обновена

Хиляди отбелязват Освобождението на България

Президентът и вицепрезидентът поднесоха венец, отслужен бе и молебен

Към честванията се присъедини и служебният премиер Огнян Герджиков. Той започна речта си с известните стихове на Вазов. Впоследствие Герджиков призова да имаме памет за историята.

Кореспондентката на БНР разказва, че върхът е почернял от хора. Те са предимно младежи, развяващи националното знаме и скандиращи възторжено "България на три морета". В подножието за речите на официалните лица останаха малцина.

Движението до връх Шипка е еднопосочно за празника

Движението до връх Шипка е еднопосочно за празника

Гостите да не оставят в автомобила ценни предмети, документи и пари, съветват от МВР

В словото си Гержиков изтъкна още, че на 3 март празнуваме велик ден от дългата ни, трудна, но горда история на България. След 5 века робство свещената ни земя постига своето Освобождение и тръгва към своето Възраждане, подчерта той, цитиран от "Дондуков 1".

По думите му се прекланяме пред българските опълченци, пред руските войници, пред румънските, полските, финландските, беларуските и украинските воини, чийто героизъм е благодарно оценен от българската земя.

"Имаме памет за героизма чутовен и за опазените български знамена във всички български битки. Паметта ни прави народ с гордо самосъзнание и самоопределение, защото имаме здрави корени", подчерта Огнян Герджиков.

Той посочи, че отбелязваме Освобождението едновременно религиозно мълчаливо и героично шумно.

По думите на Герджиков почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. Той изтъкна, че сме потомци на древна нация. "На 3 март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на Отечеството ни и сега да градим една нова, свободна България", добави Герджиков.

Той подчерта, че имаме своя морален компас, завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията. Огнян Герджиков отбеляза, че вече 10 години сме в голямото европейско семейство, в което се влиза не с пари, нито през задния вход, а с правила и стандарти.

Той смята, че националният празник за всяка държава е моментът за даване на дума. Затова призова: "Да си обещаем тук, на Шипка - да обичаме България като най-големите мечтатели на нашата история. Те са я обичали като страна европейска, като част от общността на държавите, признаващи човешките права, развитието и благоденствието".

Герджиков поиска още да дадем клетва, че всеки от нас, където и да е, ще брани като свое всичко, което общо сме постигали по пътя на развитието си. Премиерът изтъкна, че добрите планове и добрите инвестиции са важни, но два пъти по-важно е да бъдем единни. Така ще можем заедно да се борим за преодоляване на проблемите и да се радваме на тяхното решаване.

"Да си кажем, че ще съхраним за деца, внуци и правнуци поуките от историята, сочейки им как се пише тя - че съединението е, което прави силата", допълни премиерът.

Освен Огнян Герджиков, сред гостите са области управители, кметове, представители на посолствата на Русия и Беларус.

На паметника на върха се поднасят венци и цветя.