Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха венец пред паметника на Незнайния воин по случай 139-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. Издигнато бе националното знаме в присъствието на стотици граждани.

Отбелязваме 3-ти март

Отбелязваме 3-ти март

Радев ще присъства на тържествената церемония

Сред официалните лица бяха патриарх Неофит и министърът на отбраната Стефан Янев. На церемонията присъстваха и главният мюфтия Мустафа Хаджи, омбудсманът Мая Манолова, министри и политици.

Президентът поздрави българите за националния празник
Обновена

Президентът поздрави българите за националния празник

Поздравления от световните лидери получи българският държавен глава за 3 март

Час преди церемонията пред паметника на незнайния воин бе отслужен молебен в храм-паметника "Св. Александър Невски". В 12 часа бе извършена смяната на почетния караул пред сградата на администрацията на президента. Гвоздеят на честванията на националния празник в столицата ще бъде вечерта пред сградата на народното събрание, където ще се проведе тържествената заря-проверка и се очаква държавният глава Румен Радев да произнесе слово.

Идеалът от Сан Стефано

Идеалът от Сан Стефано

3 март слага край на петвековното робство

Стотици граждани, младежи и деца се стекоха след официалната церемония пред Паметника на незнайния воин, за да поднесат цветя и да изразят почитта си към падналите за свободата на отечеството ни бойци. Мнозина носят и Националния флаг.

Да имаме памет за историята, призова Герджиков на Шипка
Обновена

Да имаме памет за историята, призова Герджиков на Шипка

Хиляди изкачиха върха, скандирайки „България на три морета”

С панихида за всички загинали на бойното поле за свободата на отечеството и благодарствен молебен започнаха празненствата в столицата. Те бяха отслужени от патриарх Неофит в храм-паметника "Св. Александър Невски", съобщават от Светия Синод.

В словото си патриархът заяви: "Да благодарим на Всевишния Бог за великия дар на свободата, който изгря за нас на този ден в далечната 1878 г.". Той призова да преклоним глави пред подвига на онези, които са се потрудили и отдали живота си за нашата свобода и отново да съпреживеем миговете, довели до освобождението на скъпото ни отечество.

"И като имаме пред очигероичната саможертва на загиналите за нас, да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното и независимо, мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни родина", призова още патриарх Неофит.

Военни ритуали, общоградски тържества и възстановки за Освобождението
Обновена

Военни ритуали, общоградски тържества и възстановки за Освобождението

139-та годишнина се почита в цялата страна