С военни ритуали, общоградски тържества, възстановки и шествия в цялата страна се почита 139-та годишнина от Освобождението на България от турско робство, предават кореспондентите на БТА и БГНЕС.

В Плевен тържеството за 3 март започна с военни почести. Те бяха извършени пред хилядно множество на централния площад "Възраждане" от представителна армейска част на Плевенския гарнизон.

Под звуците на химна на България през паметника-мавзолей "Св. Георги Победоносец" бе издигнат националният трибагреник. Панихида за загиналите за свободата на България бе отслужена от плевенския митрополит Игнатий в съслужение с осем свещеници.

Почит на загиналите бе отдадена с минута мълчание.

Стотици хора от цялата страна се стекоха в Плевенската панорама, където са представени реликви.

Да учим историята, призоваха патриотите

Да учим историята, призоваха патриотите

Момичета в народни носии участваха в шествието за 3 март

Във Велико Търново честването на националния празник започна с военен ритуал и издигане на националното знаме. Кметът Даниел Панов призова мотото за настоящата година да бъде "Родолюбие", защото родолюбието е възможността на всеки човек да почувства ритъма и пулса на отечеството. По думите му родолюбието не означава страх, отхвърляне и омраза към различието, не означава потъпкване на основни човешки и граждански права.

Според Даниел Панов на българското знаме трябва да бъдат изписани думите на Левски "Свобода и всекиму своето".

Курсант старшина Борислав Тодоров получи Академичната награда "3-ти март". Той е петокурсник във факултет "Общовойскови" на Националния военен университет "Васил Левски".
Пред паметника "Майка България" бяха поднесени цветя в знак на признателност.

Добричлии се поклониха пред загиналите за Освобождението с военни почести, отдадени от представителна част на Военноморските сили. Те запазиха и минута мълчание.

Кметът Йордан Йорданов отбеляза, че свободата не се подарява. Тя е индивидуална потребност и пътят към нея минава през военното израстване. Той призова съвременното поколение на върви по този път.

Да имаме памет за историята, призова Герджиков на Шипка
Обновена

Да имаме памет за историята, призова Герджиков на Шипка

Хиляди изкачиха върха, скандирайки „България на три морета”

В Русе стотици се събраха пред Паметника на Свободата. Областният управител доц. Стефко Бурджиев призова да се извисим над всичко недостойно, за да дадем на младото поколение на страната добър пример и вярна посока за достоен и смислен живот.

В Хасково националният празник бе отбелязан с шествие със знамена на официални лица, граждани и гости. За множеството бяха раздадени 1000 национални флага. Шествието премина през централната пешеходна зона след духов оркестър, армейска част и мажоретки. Официалната церемония се състоя пред паметника на Незнайния воин на площад "Свобода".

В Кюстендил стотици почетоха с едноминутно мълчание и падане на колене загиналите за свободата. Над 1000 трибагреника бяха раздадени на присъстващите.

Хиляди отбелязват Освобождението на България
Обновена

Хиляди отбелязват Освобождението на България

Президентът и вицепрезидентът поднесоха венец, отслужен бе и молебен

Във Видинско проявите започнаха със заупокойна молитва пред Паметника на румънските воини във видинското село Иново, загинали за Освобождението на страната. Официалната церемония се състоя на площад "Бдинци", като празничното шествие потегли от музея "Конака". На площад "Бдинци" бе представена историческа възстановка на освобождението на Видин.

През Паметника на загиналите във войните шуменци също се събраха десетки. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя.

Стотици варненци отбелязаха днешния празник 3 март с Божествена света литургия, тържествено вдигане на националния флаг и шествие, предава БГНЕС.

Хиляди пловдивчани изкачиха Хълма на освободителите, за да почетат националния празник 3 март.

В Търговище тържествата започнаха с молебен за здравето и благоденствието на българския народ в храм "Св. Иван Рилски". По-късно се състоя церемония по вдигане на националния трибагреник на площад "Свобода", а от там тръгна шествие към паметника на българо-руската дружба. Това съобщават от Областната администрация.

В церемонията по издигане на националния флаг в Ямбол участваха представителни части на Ямболския гарнизон, съобщават от общинската администрация.

В словото си кметът Георги Славов призова да почерпим сили от несломимия български дух, който е позволил през вековете да се съхрани нашият народ. Той призова още да им засвидетелстваме своята безгранична синовна почит в името на силна България.

Стотици бургазлии се включиха в мащабна възстановка на "Всенародното съзаклятие" по случай 3 март, съобщават от общината. Четници, войводи, революционери и възрожденци пресъздадоха съзаклятието на членовете на тайните комитети и положиха Народната клетва на Васил Левски. Участниците в събитието бяха с униформи, представящи периода на четническото и революционното движение, и на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

Топовни изстрели посрещнаха многохилядното шествие и националния трибагреник на Монумента "Бранителите на Стара Загора", съобщават от общината.

В похода на знамето към Старозагорската Шипка се включиха и представители на прабългарската школа "Бага Тур", на дружество "Традиция", ученици, обществени организации, военни и други.

Още от сутринта пред касата на Националния исторически музей се изви огромна опашка, съобщава директорът на културната институция проф. Божидар Димитров. Въпреки че музеят днес няма свободен вход, желаещите са много. Повечето са посетители с деца и младежи.

Във връзка с националния празник музеят обяви 50 % намаление на историческите книги.