Трябва да работим в единство, за да се справим с проблема с миграционната криза. Това обяви военният министър на Кралство Нидерландия Жанин Хенис-Плашарт след проведена среща с министъра на отбраната Николай Ненчев.

Плашарт изтъкна, че са необходими единство и солидарност по отношение на споразумението за реадмисия на бежанци и мигранти в Афганистан. По думите й трябва да работим така, че правителството на Афганистан да уважи и признае необходимостта от подписването на това споразумение.

По време на срещата Ненчев и колежката му са обсъдили предизвикателствата и трудностите, които са факт в света. Дискутирали са рисковете, пред които сме изправени на южния и източния фланг на НАТО. Военният министър на Холандия подчерта, че е необходимо да обединим силите си. Тя благодари за топлото гостоприемство.

Жанин Хенис-Плашарт подчерта също, че се е запознала с изпитанията и трудностите, пред които България е изправена, както и с усилията, които страната ни полага в справянето с тези въпроси. Тя изтъкна киберсигурността като една нова, но изключително важна област.

В своето изявление българският военен министър Николай Ненчев подчерта, че е благодарил на колегата си за усилията и подкрепата, които България получава преди членството си в НАТО и след това. Обсъдили са въпроси в сферата на двустранното сътрудничество и са постигнали съгласие за провеждане на съвместни мероприятия.