От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предупреждават за нарастващи проблеми в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, съобщи пред БНР Петър Стефанов. Той е председател на регионалната структура на асоциацията във Велико Търново.

По думите му законодателството и наредбите трябва да бъдат преосмислени. 

"Настояваме да се намали ДДС ставката за заведенията и тя да е 8-10%, както е в силно развитите туристически страни от ЕС. В Румъния беше 12%, а сега е 5%... Много заведения са пред фалит", обяви Стефанов.

"Запечатването на търговски обекти да бъде премахнато като санкция заради чисто субективни грешки на персонала", каза Стефанов и даде пример неиздаването на фискални бонове.

"Много е мудно трудовото законодателство. Много трудно може да бъде санкциониран един служител. Процедурите са тромави и не работят. Трябва да се регламентира и бакшишът", смята шефът на Великотърновската структура на БХРА.

Сред исканията им са и въвеждане на патентен данък на сезонните обекти по морето и зимните курорти с очакването това да доведе до облекчаване на бюрокрацията.

По думите на Петър Стефанов предстоят символични протести, които ще прераснат в ефективни.