С парите, изхарчени досега по „Белене", щяха да се санират половината жилища в България. Това заяви пред журналисти на „Дондуков" 2 Мартин Димитров след края на срещата на президента Росен Плевнелиев с ръководството на Синята коалиция.
С това президентът даде началото на традиционния „месец на политическите консултации" с парламентарно представените политически сили.

Вместо да се говори за „Белене", да се говори за енергийна ефективност, която ще даде хиляди работни места и ще намали сметките на огромен брой домакинства, предложи бившият лидер на СДС. Това е умното решение, категоричен бе той.

Коментарът на синия депутат бе повлиян от гражданските протести срещу високите сметки за топло- и електроенергия, които заляха страната през последните дни. Според него причината за това недоволство е, че България „се провали в регулаторната си роля спрямо частните, държавните и общинските монополи".

По думите на Мартин Димитров, въпреки че с цел да има контрол и санкции, когато трябва, са назначени дружества като ДКЕВР и КЗК, тези монополни дружества в момента са извън контрола на държавата и често нарушават законите без да има санкции за това. „Затова идва и това огромно гражданско недоволство", убеден е Димитров.

Той сподели и че това е била причината Синята коалиция да поиска одит на Сметната палата на всички тези дружества, който се очаква да бъде готов до април-май.
„Ако държавата не се намеси категорично, утре хората ще изберат национализацията, защото ще кажат, че другото не работи и го няма", възмути се Димитров.

Мартин Димитров е на мнение, че няма място за отстъпления и колебания. „Държавата трябва в момента, чрез своите регулаторни органи, да бъде много категорична в своите действия и да накаже всяко нарушения на законите, и да преизчисли сметките там, където е необходимо", предупреди синият депутат.

В противен случай той прогнозира, че хората, като видят, че няма държава, ще станат още по-радикални в своите искания. Ранното намаляване на сметките за ток и парно се получава от енергийна независимост, подчерта Мартин Димитров.

„Специално аз повдигнах въпроса за законопроекта за службите за сигурност, където изразихме своите резерви", коментира от своя страна ДСБ лидерът Иван Костов. Според него, предвид факта, че „Хизбула" бе посочен като извършител на атентата в Бургас, не бива да се изпуска тази възможност „България да подреди своята система от институции, гарантиращи националната сигурност със съответните функции и структури".

От своя страна президентът Плевнелиев подчерта, че по време на разговорите с представителите на политическите сили ще се търси консенсус по националните приоритети. Освен темите за „Белене" и националната сигурност, той сподели, че на дневен ред от Синята коалиция са били представени и проблемите, свързани с Изборния кодекс, монополите, коректното управление на еврофондовете, електронното правителство, Законът за училищното и предучилищното образование и други.

Росен Плевнелиев не пропусна да припомни, че остават 100 дни до изборите (в същност 150, ако държавният глава няма нещо наум, б.р.) , важна, по думите му, тема за България, свързана с приемствеността. „Честно провеждане на изборите и гаранция, че ще има приемственост в дългосрочен план", иска Плевнелиев.
Държавният глава увери, че следващите избори ще бъдат направени на едно високо ниво, ще бъдат честни и почтени и гласът на народа ще бъде чут, а не заменен.

Обръщение на президента ще има на 14 март, след като минат всички парламентарни представители на политическите сили. Тогава президентът ще обобщи в специално обръщение какво е свършено в „месеца на политическите консултации".