Хората не трябва да се делят на стара и нова десница, на млади и стари. Това заяви в студиото на предаването "Денят започва" по БНТ Методи Андреев от "Нова Република".

Той е категоричен, че срещу тях има един съвършено изграден, работещ вече няколко парламента олигархично-мафиотски модел. Андреев уточни, че не той е измислил тази терминология, а докторът по политология Панайот Ляков. Той я ползвал с негово разрешение. Според Методи Андреев на доста места това определение за ситуацията намира разбиране.

По думите на Методи Андреев този олигархично-мафиотски модел не се бори със стари и нови дясноцентристки избиратели, а се бори с почтени хора, обединяващи се около принципи, а не около лидери, които искат да се превърнат в политически фактор, за да решат проблема. Той обърна внимание, че и "Да, България", и "Нова Република" говорят едно и също и не се различават.

Радан Кънев хвърли оставка

Радан Кънев хвърли оставка

Нова република събра едва 2.5% от подкрепата на избирателите

Припомняме, че 300 000 избиратели, подкрепили партиите и коалициите от старата десница, няма да бъдат представени в парламента. Заради разединението си Реформаторският блок, "Нова Република" и "Да, България" не успяха поотделно да минат 4-процентната бариера.

Стефан Тафров от "Да, България" обясни, че от анализите на социолозите е видно, че една трета от гласувалите за тях, на предишните парламентарни избори са гласували за РБ. 20 % никога не са гласували досега или пък гласуват за първи път.

По думите му електоратът на "Да, България" е много млад - 70% от тях са на възраст между 18 и 40 години. Останалите избиратели, които са гласували за тях, са гласували за други партии. Затова според Тафров много малка част от тези 300 000 гласа са отишли при тях. Той не смята, че са откраднали кой знае колко избиратели на "Нова Република".