"В Европа трябва да влезем не крачка по крачка, а с гръм и трясък". Това призова днес на турски лидерът на ДПС Ахмед Доган по време на традиционния митинг-събор в местността "Демир баба текке" край Исперих, предаде БТА.

В обръщението си към специалния гост на събитието - лидера на Алианса на либералите и демократите в ЕП Греъм Уотсън, Доган подчерта, че трябва да покажем, че сме солидарни с Европа и европейските либерали.

Дай Боже един хубав ден и ДПС да участва на техните избори и аз съм убеден, че това ще стане, каза Доган. Той отбеляза, че хората, дошли на събора, знаят цената на свободата и толерантността и още преди 18 години са доказали, че те са важна ценност за тях.

"Искам да бъдете живи и здрави, все така добри, вярващи, имащи надежда и тази огромна енергия - останалото е въпрос на ДПС", призова Доган.

Тайната на ЕС е в уважението към идентичността на другия, каза Греъм Уотсън.
По думите му ЕС символизира взаимното уважение и е единство в многообразието. Той припомни трагичните събития от насилствената асимилация преди 18 години, породена по думите му от етническа омраза и културни различния.

Според Уотсън ЕС няма да разреши всичките проблеми на българското общество, но ще даде параметрите, с които заедно да се изправим пред глобалните предизвикателства - затоплянето на климата, международната престъпност и корупцията, както и въпросът с освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

Искам да благодаря на човека, изградил партията ДПС, която прави това възможно в България, каза Уотсън. Той призова хората да гласуват на 20 май за ДПС. На събора беше представена кандидатската листа на движението за предстоящите избори.

Кандидатите получиха амулети, в които са вплетени пръст от чернозема, жито от Добруджа, желъд - символ на Лудогорието, камък от Тракийските гробници, вода от чудотворния извор на "Демир баба текке", паричка за късмет и синьо камъче против уроки, с пожеланието да помнят Кубратовата мъдрост за силата на единението.

Гости на събора бяха заместник-председателите на ДПС Емел Етем, Юнал Лютфи, Лютви Местан, Росен Владимиров, министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, министърът на околната среда Джевдет Чакъров, народни представители от ДПС и кметове на общини от цялата страна, както и главният мюфтия Мустафа Хаджъ.

В програма бяха включени изпълнения на група "Вакали", на квартет "Интро" и на Държавния музикално-драматичен театър "Назъм Хикмет"-Разград.