"Надявам се политическият сезон да бъде успешен, защото е полезно за всички да бъде успешен". Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков за предстоящия от сряда парламентарен сезон.
Коментарът си Герджиков направи преди церемонията по отличаване на магистрати и журналисти от Съюза на юристите в България на тържествена церемония по повод Деня на Конституцията и на юриста.

Силно се надяваме турската страна да спазва своите ангажименти, които е поела като член на редица международни организации. Така служебният премиер Огнян Герджиков коментира резултатите от провелия се референдум в Турция.

По думите му резултатите са вътрешен проблем на Турция, като се очаква и окончателният доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Ние трябва да се съсредоточим основно върху отношенията с република Турция на основата на добросъседство, с взаимно зачитане на конституционния ред, така че нямаме никакви основания да правим нещо различно от това, което сме правили. Много важно е да запазим добрите си отношения с Република Турция", категоричен бе проф. Герджиков.

По думите му, ако има атакуване на резултати и обжалване съответните органи в Турция трябва да се произнесат. "Това е вътрешен техен проблем", подчерта Герджиков.

Според него след референдума няма да има особено големи промени в Турция от това, което е и към момента. "Ще бъде узаконяване на това, което на практика съществува", коментира още той.

Относно предстоящия референдум за въвеждане на смъртно наказание, проф. Герджиков бе категоричен, че трябва да се изчака резултатът. Ако приемат смъртно наказание това ще ги отдалечи много от възможността да бъдат в перспектива членки на ЕС", каза още Герджиков.