България трябва да защитава историческия избор, който Васил Левски направи за нас - българите да бъдем равни с другите европейски народи. Пътят на Апостола е нашият път, а неговият завет - нашата цел.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на паметник на Васил Левски в двора на Военна Академия "Г.С. Раковски" в София, съобщиха от администрацията на президента.

Апостолът на свободата е най-светлата личност в българската история и завинаги ще остане в нашата национална памет със своето слово, дело, велика саможертва и с безграничната си обич към род и родина, подчерта президентът. "Апостолът ни учи на човеколюбие, на толерантност, на вяра в собствените сили. Провокира ни да се вгледаме в себе си и в пътя, по който вървим. Той отдаде себе си на родината, превърна мечтите си в завет и идеал за бъдните поколения, в истинска национална доктрина, останала непроменена през вековете", заяви Росен Плевнелиев.

"Едва ли в нашата история има друга такава личност, която да обединява нацията по начина, по който го прави Левски. Независимо от възраст, религиозна и партийна принадлежност, ние всички сме единни в преклонението пред неговия подвиг", допълни държавният глава.

По време на официалната церемония съветникът на държавния глава по военна сигурност бригаден генерал Данчо Дяков връчи почетния знак на Президента на Републиката на о.р. полк. Емил Кузманов за приноса му за изграждането на паметникa на Васил Левски в най-старото военно училище в България.