КАТ и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" съвместно ще засилят контрола и ще проверяват за тежкотоварни автомобили, превишаващи допустимата норма за натовареност.

Това съобщи директорът на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски след заседанието на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата, проведена в Министерски съвет. В нея влизат представители на държавни институции и неправителствени организации, като целта на заседанието бе да се обсъдят и приемат мерки за борба с войната по пътищата и подобряване на пътната инфраструктура.

"Мерките имат краткосрочен диапазон, както и дългосрочен по отношение на инфраструктурата. Краткосрочните мерки са насочени основно към контролната дейност, включително контрол на тежкотоварните автомобили за евентуално превишаване на допустимата товарна маса. Мерките, които са предвидени за ИА "Автомобилна администрация" са съвместно с АПИ, имаме изготвен план с МВР за съвместни проверки, изготвяме такъв съвместен план и с колегите от АПИ, за да се обхванат основни пътни направления, където се движат товарни автомобили - в близост до пристанища, в близост до зърнобази, където най-често се допусна претоварване", конкретизира той.

За втори път подпалиха колата на служител на ДАИ- Пазарджик

За втори път подпалиха колата на служител на ДАИ- Пазарджик

Пламъците са стигнали до входната врата на блока.

Ще се промени и работното време на служителите на ДАИ, които в момента работят от 6 до 22 часа, като през останалото време тежкотоварният трафик на практика е безконтролен.

"Предвижда се преминаване на работа на смени. Подготвяме промени във вътрешните правила, редица вътрешнонормативни актове трябва да се променят, за да бъде всичко законно", каза Рановски.

Денонощният режим на работа ще влезе в сила от 1 октомври, уточни той. И посочи още - поради това, че служителите на подопечната му агенция са едва 130 в цялата страна, нощните екипи ще работят в намален състав, но ще покрият основните пътни артерии, както и подходите към границите.