Каузата на ДПС е изместена от председателя заради материални облаги. Това каза Касим Дал в ефира на Би Ти Ви.

„Аз стоя зад всичко, което съм казал. Не се изпълнява уставът и не се свиква централния орган - Централния съвет", изтъкна Дал по повод писмото, което оповести до структурите на ДПС.

Доскорошният втори човек в ДПС посочи, че не бил чел досието на Ахмед Доган до Националната конференция на ДПС. „Това е толкова долно нещо, такава мръсотия - да клепаш, да донасяш за хората, за приятелите, за роднините. Тези хора, за които е донасял, са честни хора", заяви Дал.

На въпрос на водещия, че отдавна познава Доган и не узнава нещо ново и за това какво е донасял - може би нещо важно за националната сигурност, Дал отказа да отговори. „Не искам да говорим за ДС, всеки, който иска, вече може да прочете досието", посочи той.

Дал защити тезата, че ДПС е във вътрешна и външна изолация. От години наред Доган не е имал срещи с лидери - наши и чужди. Вече 4 мандата не ходи на работа. Има сигнали и в ляво, и в дясно. Никой не иска подкрепата на ДПС. Не може в такава изолация движението да съществува, категоричен е Дал. Председателят трябва да се оттегли, за да има нов лидер.

На въпрос дали са били приятели с Доган Касим Дал каза, че приятели не са били, били са добри познати, 3 години и половина са били по затворите.

За това дали се чувства предаден от Доган, Дал отговори, че той е предавал много хора.

В отговор на това дали има амбиции да оглави ДПС Дал посочи, че няма такива амбиции и тъй като е предполагал, че мотивите му няма да бъдат предадени правилно на членовете, е написал писмото. По думите му обаче партийната машина работи добре и е оказван натиск върху структурите до късно, за да се пресече подкрепа за него. „Вчера имаше и т.н. председателски съвет и там е имало меко казано натиск", посочи депутатът от ДПС.

„По устав Централният съвет на партията трябва да се свиква веднъж на 3 месеца, но вече 13 месеца той не се свиква, а се свиква само Централното оперативно бюро.

Човешките отношения минаха всички граници, да вземеш 1,5 млн лева, вече 4 мандата да не ходиш на работа, а хората да са в такава ситуация. Никой не иска да преговаря с ДПС", подчерта депутатът.

Относно фигуриращото за него в досието Дал каза, че Доган няма сили да го погледне в очите, но отказа да говори за това и каза, че не иска да се връща в миналото, а да се говори за реалните неща. „Каузата ДПС я няма и всичко се превърна в далавера. Изказването за обръчите беше нагло изказване и всички се обърнаха срещу ДПС. Той посочи, че в писмото си се е извинил и е обяснил, че неговият идеализъм и лоялност го е предала.

Дал посочи, че от година и половина няма комуникация между него и Доган.

Той заяви, че не се чувства употребен, че той е създал структурите на ДПС в много региони, а че един лидер е превърнал това в далавера, той не се чувства виновен.

Дал каза още, че все още ДПС не е дало оценка за управлението на своите министри в предишните две правителства.

Депутатът от ДПС каза, че много хора го подкрепят, но партийната машина така работи, че структурите са натискани да не го подкрепят.

Относно бъдещата си дейност Касим Дал заяви, че не се е родил член на ДПС и има какво да прави.

Той посочи, че за него са гласували много хора в Търговищки регион, привлякъл е много инвестиции там и ще продължи да помага на избирателите си. Той отказа да коментира дали ще участва на местните избори.

Хората трябва да си върнат ДПС, не може лидер, който е избран от 700 000 души, да не ходи на работа, да се е затворил и да се среща с 40-50 души.

Тезите, че има сценарий и кукловод, който стои зад неговата атака срещу лидера, Дал определи като несъстоятелни. Той посочи, че за това никой не е знаел нищо, дори и семейството му.

За срещата с турския премиер Ердоган, Дал каза, че е бил поканен в последния момент - в 6 без 10 както се казва, в качеството му на председател на Групата за приятелство с Турция. Ръководството на ДПС бяха поискали среща, но им беше отказана именно заради образа, който се създаде и гафовете около лидера.

Той определи нещата, които се случват през последните седмици - със СРС-тата като лоши неща. Не посочи каква позиция ще вземе днес при гласуването на вот на доверие, а изтъкна, че ще изслуша дебатите внимателно.

По случая с Ахмед Емин Дал посочи, че държавата има структури, които да разследват това. Учудващо е обаче как от толкова близък с Доган изведнъж за 24 часа нещата са се обърнали.

Той каза, че се чувства депутат от ДПС и не смята за сега да търси нова политическа принадлежност.