Министърът на правосъдието Данаил Кирилов подписа общо споразумение с трите синдиката към Министерството на правосъдието, съобщават от ведомството.

Под документа положиха подписи председателите на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/ Ивайло Григоров, на Сдружение "Синдикат Охрана" Петко Чалъков и на Синдикат на пенитенциарните служители Иван Иванов.

Това е първият подобен общ документ, който урежда формите за сътрудничеството между министъра на правосъдието и синдикалните организации, начините за взаимодействие, както и условията за осъществяване на социална дейност.

Целта е гарантиране и защита на социално- икономическите и професионални права и интереси на работещите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и в Главна дирекция "Охрана"(ГДО). Регламентират се начините на взаимодействие за постигане на общи цели към подобряване на условията на труд на служителите и предотвратяване на конфликти чрез спазване на действащото законодателство. 

"Споразумението е със срок 3 години, което дава стабилност на взаимоотношенията. Отстояването на правата на работещите в двете главни дирекции ще продължи в дух на взаимодействие и кооперативност", заяви при подписването министър Кирилов.

Той припомни, че тази година Министерството на правосъдието ще увеличи с 200 нови щатни бройки съставите на ГДИН и ГДО, каквото бе едно от исканията на синдикалните организации.

Ресорният заместник-министър проф. Николай Проданов изтъкна, че постигнатото общо споразумение е правилният подход към синдикатите. От своя страна представителите на организациите дадоха заявка за общи действия и търсене на взаимен диалог с министерството при решаване на проблеми.

Синдикатите към Министерството на правосъдието защитават интересите на своите членове в двете главни дирекции - ГДИН и ГДО. В тях членуват близо 3000 служители.

На церемонията по подписването днес присъстваха още професионалните ръководства на двете дирекции и представители на управителните съвети на трите синдиката.