Начело на българската дипломация трябва да застане човек, който е "врял и кипял" в тези среди и да е наясно с международната обстановка по света. Това заяви пред БТВ заместник-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов.

"Не можем просто ей така да си играем с Външно министерство", категоричен беше той.

А и подчерта, че коалицията ГЕРБ-СДС има едно министерско място, а и е записано, че Николай Денков ще стане вицепремиер и министър на образованието. 

По думите му настояването на "Продължаваме промяната" за министерския пост във Външно за Николай Денков е "лекомислена приумица". Митов уточни, че не знае дали целта е саботаж на ротацията и отиване на предсрочни избори, или да се овладее институция с мотиви, които са плод на много странности. 

"ГЕРБ до момента отстъпи от толкова много, че не знам какво ще обясняваме на избирателите, ако дадем и Външно министерство", посочи той. Даниел Митов отрече обаче да е резервен вариант на ГЕРБ за поста - този въпрос не е поставян и не е обсъждан. 

В същото време пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Деница Сачева каза, че постът за външен министър е бил ясен от самото начало - той трябва да се заеме от човек на ГЕРБ и това е Мария Габриел. И тя уточни, че е ясно записано в споразумението с ПП-ДБ, че след ротацията Денков трябва да е министър на образованието, а Мария Габриел да е премиер и външен министър. ПП-ДБ искат да говорят за ПП-ДБ, а ние искаме да говори за България, изтъкна Сачева. Мария Габриел положи усилия, за да може България да постигне напредък по външнополитическите цели. Нейният авторитет в Европа е безспорен с контактите и възможностите си и не изисква да сключва договори с лобистки фирми, заяде се Деница Сачева с ПП-ДБ и техните договорености с лобистки фирми в САЩ.

По думите й ГЕРБ имат достатъчно кадри за поста на външния министър.

Деница Сачева защити МВР министърът Калин Стоянов с аргумент, че се справя добре с противодействие на нелегалната миграция на българо-турската граница. Тя се учудва защо ПП-ДБ не харесват вътрешния министър, като според нея може да има желание за политическо влияние в самото министерство.

Според Сачева никой няма ползи от нови предсрочни парламентарни избори. Постовете и позициите са уморителни за обществото и скоро време никой няма да е заинтересован от посланията на политиците, посочи тя.

ГЕРБ няма да предложат кабинет с външен министър Николай Денков

ГЕРБ няма да предложат кабинет с външен министър Николай Денков

Смятат, че Денков не е чел "Дипломацията" на Хенри Кисинджър