Пет досъдебни производства са образувани срещу организирани престъпни групи, които "са работели" в сектор "Горива" в периода 2015-2016. В техния състав влизат 23 души.
Това стана ясно от думите на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов след заседанието на временната комисия в Народното събрание, която разнищва евентуалния картел в сектора на горивата. С колко е ощетен бюджетът обаче Спиридонов не каза.

До края на седмицата ДАНС ще изпрати на депутатите своите предложения да преодоляване на проблемите, стана ясно и от думите на председателя на родното ФБР Димитър Георгиев.
Агенцията е направила проверка на митническата акцизна информационна система и дали тя се манипулира. Докладът със становищата е в прокуратурата.

Припомняме, на предходното заседание от Петролната и газова асоциация алармираха за проблем при функционирането на системата и възможности за манипулиране.

Службите препоръчали да се направи закон за горивата, стана ясно от думите на председателя на комисията за картела Валентин Николов. В един такъв закон щели да се посочат рисковите горива, които подлежат на особен контрол.

Оказа се, че Веселин Марешки е проверяван, но нарушения от правоохранителните органи не са открити.