Emaxpress
До един месец България ще приеме един затворник от американската база Гуантанамо.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

Той е представил доклад пред депутатите от междуведомствената комисия, която проучваше предложението на САЩ за прехвърляне на задържани от затвора в Куба.

Окончателно си решение обаче правителството ще приеме след като експерти от ДАНС отидат до Гуантанамо и лично се запознаят с профила на двамата възможни кандидати, от които един ще дойде в България.

Не се уточнява от кои държави са затворниците.

По думите на Цветанов при лицата, които се разглеждат, са търсени винаги тези, които са се държали най-достойно и които изповядват все пак някакви семейни ценности.

Две лица за разглеждани, които не са създавали абсолютно никакви проблеми при пребиваването си там. Не са терористи, това са хора, които се е смятало че са съпричастни към подобни движения, но към настоящия момент няма повдигнати обвинения срещу тях за подобна дейност, обясни вицепремиерът.

Министърът съобщи още, че вероятно затворникът ще бъде приет със съпругата си.

Припомняме, през декември миналата година специалният пратеник на американската администрация по закриването на затвора Даниел Фрийд изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което поиска от българското правителството да разгледа тази възможност.

Малко по-късно вътрешният министър увери, че ако страната ни приеме затворници от Гуантамо, те ще са такива, които няма да застрашат националната сигурност.

В момента в базата в Куба се намират около 200 задържани с различен статут.

От няколко месеца американското правителство иска да прехвърли затворници от "Гуантанамо" в други страни и е повдигало този въпрос пред съюзниците си от НАТО.

Затворът "Гуантанамо" се намира в американската военноморска база в Куба. След атентатите на 11 септември 2001 година там бяха задържани противозаконно граждани на арабски страни.
Повечето бяха заподозрени в тероризъм и връзки с Ал Кайда.

Тъй като част от тези хора са държани години наред без съд и присъда, но са считани за прекалено опасни да бъдат пуснати на свобода, президентът Барак Обама обеща на избирателите си да закрие затвора-символ на нарушаване на човешките права.

За тази цел обаче задържаните трябва да бъдат преместени в затвори в Европа, където не всички държави от НАТО са съгласни.