1,58 млн. лева е отпуснало Министерство на културата през 2013 година за поддържане, ремонт и реставрация на културни обекти.

Това стана ясно от отговора на министъра на културата Петър Стоянович по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов относно политиката на ведомството за поддръжка и ремонт на храмове, паметници на културата.

560 000 лева са отделени през 2013 за консервация на културни обекти. Седем храма на БПЦ са взели 220 000 лева държавна помощ от Министерство на културата.

Другите вероизповедания не са искали финансова помощ от културното ведомство, стана ясно от думите на Стоянович.

Министерството на културата има няколко програми, с които да подпомага поддръжката на културни обекти. Едната касае опазване на недвижимото културно наследство. Половин милион лева са предвидени за реставрационни дейности, поясни Петър Стоянович.

За опазване на движимото имущество пък са предвидени над 9 милиона лева.

Вариант за ремонт на културни обекти са средствата от ЕС, стана ясно още от думите на министър Стоянович.

Културното министерство се отнася с нужната загриженост към храмовете на различните вероизповедания, без да има предпочитания към някое от тях, увери министърът.

Повод за притеснението на Хафъзов стана внесените от трима депутати от БСП промени в Закона за вероизповеданията. Тези промени лишавали вероизповеданията да си връщат имоти паметници на културата, според него.

Мотив за промените е, че вероизповеданията не можели да се грижат за ремонта на храмове, които са културни обекти.