Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в преговорите. Това е началото на друго доста по-подробно обсъждане.

Това заяви в кулоарите на Партийния дом премиерът Николай Денков след проточилата се с часове среща между правителството и протестиращите миньори и енергетици.

Подписите стоят под седем точки, като първите две са написани доста по-експертно, обясни Денков. Причината за това е, че още утре тези 7 точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение, за да бъде ясно, че ангажимент са поели и партиите.

Тези първи две точки означават, че държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища, като електрически централи, увери премиерът и допълни- пазарът ще реши кои да останат.

Протестите продължават, като АМ "Тракия" ще остане блокирана, коментира след това Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Причината - представителите на Мини Марица-Изток са отказали да сложат подписа си под документа. Единствено се маха блокадата на Прохода на Републиката.

След продължилата близо 7 часа напрегната среща между протестиращите миньори и енергетици, представителите на правителството - премиерът Николай Денков, финансовият министър Асен Василев, енергийният министър Румен Радев, регионалният такъв Андрей Цеков, както и представители на всички политически сили в парламента без БСП, светлина в тунела има. Но не съвсем. Повечето от синдикатите подписаха споразумение с правителството със 7 точки, сред които има и такава, която задължава кабинета да преговаря с Европейската комисия за недопускане на затваряне на въглищните ТЕЦ-ове.

Това стана ясно още от коментара на министър-председателя Николай Денков. Той обаче отказа да посочи кой от всички синдикални представители не е подписал споразумението.

Споразумението ще бъде гласувано и от Народното събрание, за да се покаже, че волята е не само от страна на правителството, а и от парламента, подчерта премиерът.

"Държавата няма да затваря административно централи на въглища, независимо дали държавни или частни. Те имат свободата да работят и пазарът ще реши кои ще останат. Но наред с това имаме нужда от базови мощности, за да е стабилна енергийната система. Първите две точки означават, че системата ще работи стабилно", увери той.

Все пак, подчерта Денков - има европейски правила, които ще се спазват, но крайната цел е ТЕЦ-овете да работят толкова, колкото им позволява пазара и да не се нарушава енергийната сигурност. "Поемам ангажимента, че тези точки ще бъдат изпълнени с една уговорка - че те не противоречат на европейските регламенти."

Една от организациите, отказала да подпише споразумението, щяла да го представи първо на протестиращите и едва тогава да реши дали ще спре с протестите, добави министър-председателят. "Има разнобой между различните участници в протестите. (...) Част от организациите казаха, че спират с протестите, част, че ще спрат, когато се гласува (в НС), част казаха, че първо ще питат хората."

"Бих казал, че в някои от изказванията на представители на ГЕРБ през предишните седмици, имаше проблемни точки, които пречиха да се вземе решение. Днес и представителите на ГЕРБ, и представителите на ДПС, разбира се и ПП/ДБ, бяха много конструктивни. Много от социалните партньори бяха много конструктивни и разбраха в хода на дискусията, че ние искаме да направим нещо полезно за тях. Това (некоалицията - бел.ред.) е като гребане в една лодка. Ако не гребем заедно, ще се въртим на едно място. За мен е важно да има правилно решение, което да бъде подкрепено в НС. Оттам нататък - ако го гласува дори и ИТН, "Възраждане", БСП, нека, ако е правилно", отговори Денков на въпрос на News.bg дали вече има доверие на ГЕРБ и част ли е ДПС от "некоалицията".

"Смятам, че протестите ще спрат", отговори на въпрос на News.bg Делян Пеевски от ДПС, който изрази удовлетворение от постигнатия резултат.

"Доволен съм, свършихме работа за хората, за мен това е важното. Остава колегите да го одобрят (в зала - бел.ред.). Много добри неща се формулираха, дълго преговаряхме. Смятам, че протестите ще спрат, това е моето мнение", отговори на въпрос на News.bg народният представител.

По друга актуална тема - законопроектът, внесен от ПП/ДБ за реформа в службите и обединяването на военното и цивилното разузнаване, Пеевски и партията му остават на досегашната си позиция - не подкрепят идеята.

"Постигнахме консенсус по всеки един от въпросите, които колегите поставиха. Смятам, че това е една добра крачка напред, за да може да продължи диалога и да можем да вървим напред", изрази удовлетворение Теменужка Петкова от ГЕРБ. Председателят на парламентарната група на партията на Борисов Десислава Атанасова уточни още - има воля да бъде проведено извънредно заседание на Народното събрание, което да приеме официално изработения документ в 7 точки.

Сред въпросните 7 точки е заложено гарантиране на наличието на базови мощности, които да са основават на зеления преход, правителството да започне разговори с ЕК за недопускане на затварянето на централи в обозримо бъдеще, разработване на енергийна стратегия до 2030 година с хоризонт до 2050 година, да не се създава държавно предприятие, което да наема уволнени работници, както планираше първоначално държавата, прозрачни тръжни процедури, проучване на опциите за изграждане на модерни системи за улавяне на емисиите от ТЕЦ-овете, както и да продължи диалога между социалните партньори.

"Оказа се, че от "некоалицията" сме сериозни партньори, защото в трудни моменти можем да разчитаме един на друг", подчерта Десислава Атанасова. Тя подписала постигнатия полуконсенсус от името на лидера на партията Бойко Борисов. Обеща още - ще говори с председателя на парламента Росен Желязков още утре да бъде свикано извънредно пленарно заседание.

"Академик Денков наистина показа лидерство днес и ние като политически партии го подкрепихме. Той показа, че се грижи за хората и тези които се съмняваха, видяха, че той мисли най-доброто за тях. Радвам се, че стигнахме до този краен резултат", не спести суперлативи на свой ред съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков. Попитан обаче дали смята, че ПП/ДБ "гребат в една лодка" с ГЕРБ и ДПС, както заяви по-рано премиерът Денков, той отказа коментар.

Коментар направиха и от ИТН. "Не е вярно, че отиват да ги убедят да подпишат. Хората са категорично против това", заяви Тошко Йорданов.

"Те си лъжат по навик, няма съгласие, мир и любов. Във втора точка, в която трябваше да се запазят енергийните мощности, е формулирана, че Министерски съвет се ангажира да проведе преговори с Европейската комисия, а не да запази мощностите. В тези преговори колегите от Европа ще кажат "не", нашите ще кажат - "съжаляваме, пичове, те отказаха", остър бе председателят на парламентарната група на партията на Слави Трифонов.

Йорданов сподели още детайли от срещата - КНСБ рязко претърпели катарзис в позицията след една от почивките и рязко променили позицията си. "Ще наблюдавам с интерес диалога между лидерите на КНСБ и собствените им членове. Защото това, което ги очаква, са уволнения и съкращаване на работни места."

Протестиращите миньори песимисти за разговора с властта

Протестиращите миньори песимисти за разговора с властта

Срещата между Денков и миньорите бе закрита за медиите

News.bg разполага от свой източник с текста на подписаното споразумение:

Продължаване на процедурата по въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националният енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход.

Срок 31.12.2023 г.

МС да изпълни решенията на Народното събрание от 31.01.2020 г. чрез преговори с представителите на ЕК относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните централи от групата на БЕХ. МС се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство.

Срок 30.11.2023 г.

Изработване на проект на енергийна стратегия на РБ 2030 с хоризонт 2040 с участие на социалните партньори, паралелно с процеса на актуализация на интегрирания план Енергетика и Климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа.

Срок 30.11.2023 г.

Прозрачност на процедурите по инвестиционни намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техни проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участието на представителите на социалните партньори, в това число и регионалните структури на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техни проекти.

Срок 31.12.2023 г.

Категорично отпадане от ТП на предприятие на конверсия на въглищните региони.

Срок 31.10.2023 г.

Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица Изток 2

Срок 31.03.2024 г.