Социалният министър Ивайло Калфин е готов на диалог с родителите на деца с увреждания. Тази си готовност той сподели по време на блиц контрола в отговор на въпрос на патриота Димитър Байрактаров, свързан с днешния протест.

Държавата отделя значителен ресурс, смята министърът. 25 600 са децата с увреждания над 50% и които са подпомагани от държавата. Личните асистенти не могат да стигнат за всички, заяви социалният министър.

15 600 са хората, обслужвани от лични асистенти в страната, но в бройката влизат и възрастни хора. 150 млн. дава държавата за личните асистенти, като в тази сума се включват социални плащания, здравни осигуровки и др.

Добре дошли са родителите на деца с увреждания, покани министърът протестиращите.
Самият Байрактаров информира Ивайло Калфин за родителския протест пред парламента и го призова да излезе и да им обърне внимание. По думите на патриота вън имало и припаднали заради слънцето деца.

Депутатът попита дали 180 лв. са достатъчни за личен асистент както и какво ще предприеме в кратки срокове ведомството на Ивайло Калфин. Той не е доволен от чутото от министъра. „Не виждам конкретни действия и политика на министерството за интеграцията на тези хора”, сподели патриота.
Милиарди, по думите му, се давали за интеграция за ромите, а значително по-малко средства се давали за хората с увреждания.

Няма милиарди за ромска интеграция, репликира го социалният министър. Той посочи, че парите за лични асистенти се разпределяли от общините и те решавали кой има нужда от личен асистент и за какво време.

Иначе Калфин е съгласен, че е изключително трудно да се отглежда дете с увреждане.