Правителството промени Националния план за действие по заетостта през 2013 година. Това ще даде възможност за откриване на допълнителни работни места за младежи до 29-годишна възраст.
За тази насърчителна мярка Национален план за действие по заетостта осигурява на работодателите в продължение на 18 месеца поемане на част от осигурителните вноски, обясни социалният министър Хасан Адемов след днешното заседание на Министерски съвет.

Той добави, че за първите 6 месеца се поемат 30% от осигурителните вноски, при следващите 6 месеца - 50% и 75% за оставащия период. По думите му, това дава възможност на младежи, които нямат необходимия стаж, да бъдат наети от частни работодатели, за да могат да трупат стаж по професионално направление.

Промените ще осигурят заетост на около 300 младежи до края на годината, отчете още Адемов.

Министърът коментира и плана от догодина да падне максималният осигурителен доход и новоотпуснатите пенсии да са в реални размери. Според него най-справедливият начин е таванът да падне за всички.
Само че това за следващата година струва 120 милиона лева и в условията, в които се намира бюджетът на държавното обществено осигуряване трудно може да се мисли през следващата година да падне таванът за всички, които имат ограничения на размера на максималната пенсия, разясни още Адемов.

Той добави, че справедливо решение на този въпрос няма: „Важното е да намерим по-малко несправедливо решение. Има действащ текст, който казва, че от 1 януари 2014 година таванът за новоотпуснатите пенсии пада. Няма окончателно решение на този въпрос."