Проблемите не се решават никак лесно, но ако се разгледат в три направления - автомобил, водач и път, тогава нещата изглеждат по-ясни. Именно в тези направления се насочва държавата, за да може да намали пътния травматизъм и черната статистика, за която се говори всеки ден по медиите.

Всяка институция си каза каквото има да си казва, защото тук говорим за плащане с най-скъпото - човешки животи. Това заяви Димитър Илиев, рали шампион, който влиза в ролята на съветник на премиера по въпросите за безопасност на движението по пътя.

Според оценката му някои от проблемите с пътната безопасност не търпят никакво отлагане. "Оттук нататък ще се действа бързо, защото това е проблем, който е много сериозен и почти няма незасегнато семейство в България от пътни трагедии", изтъкна Димитър Илиев.

Факторът "човек" е най-проблемният в цялата система за безопасно управление по пътищата. Най-много инциденти стават заради човешките грешки, отбеляза Илиев. Една от дългосрочните политики ще бъде обучение през целия живот. Не трябва да се забравят и автомобилите, до каква степен са съвременни и безопасни.

Засилват контрола за колана на задната седалка и детските столчета

Засилват контрола за колана на задната седалка и детските столчета

Има прекалено малко информираност за рисковете при преобръщането на автомобила

Депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на регионалната комисия в парламента Настимир Ананиев вижда ясна заявка от изпълнителната власт, че пътната безопасност е приоритет за правителството. Можем да променим закони, да напишем нови такива, но без изпълнителната власт да си свърши работата, няма как да станат нещата, посочи Ананиев.

По думите му, когато липсва безопасност на пътя в много от случаите, тя е свързана с корупционните модели. Корупцията убива на пътя, по думите на Настимир Ананиев.

Според заместник-министъра на електронното управление Александър Йоловски ако контролната дейност бъде дигитализирана, ще бъде намален до минимум субективният. Втори важен приоритет, който открои той е отваряне на набора от данни, които поддържат институциите, отговарящи за пътната безопасност.

С 34% повече са загиналите в ПТП за първото тримесечие на 2022 спрямо 2021 г.

С 34% повече са загиналите в ПТП за първото тримесечие на 2022 спрямо 2021 г.

Институтът за пътна безопасност настоява премиерът да предприеме спешни действия

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че адекватното и ефективно противодействие на нарушение на Закона за движение по пътищата предполага целенасочени адекватни дейности от МВР. Негативната тенденция и завишаването на броя на катастрофите, ранените и починалите при катастрофи може да бъде преодоляна тогава, когато всяко едно ведомство си свърши качествено и адекватно ангажиментите, които има, каза Темелакиев.

Липсата на улично осветление създава предпоставки за катастрофи

Липсата на улично осветление създава предпоставки за катастрофи

Носенето на светлоотразителни дрехи от страна на пешеходците би намалило риска от инциденти.