От есента отварят за гражданите Дворецa в Кричим. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков след правителственото заседание.

Тази резиденция десетки години е била в ръцете на УБО (Управлението за безопасност и охрана) - сегашното НСО - и се е използвала от тогавашния политически елит. Напоследък не се използва, но за нея се харчат около 700 хиляди лева годишно за издръжка, каза Симеон Дянков.

Припомняме, Симеон Сакскобургготски води дълги съдебни борби за собствеността на Двореца, но преди седмици с решение на Върховния касационен съд бе обявено, че експремиерът и бивш лидер на НДСВ няма право на собственост върху имота.

„Смятам, че е полезно тази резиденция да се отвори за гражданите и смятаме есента да го направим не само за конференции, симпозиуми и семинари, а да има период от годината, в който да е отворена за посещения за граждани", добави Дянков.

Той съобщи, че в доклада си по този въпрос пред Министерския съвет е посочил някои примери за това какви събития са се случвали през годините в двореца в Кричим.

Непосредствено преди убийството на Александър Стамболийски през 1923 г. той е бил предупреден и е решил, че там ще успее да се укрие и спаси. На път за там обаче е бил хванат и по-късно - убит, разказа Дянков.
Той съобщи още, че през 1943 г. цар Борис III там скъсва заповедта за депортирането на българските евреи.

Финансовият министър посочи пример и от социалистическата ни история - Людмила Живкова като ходила на лов, понеже не можела да стреля, цялото село са го събирали и са му казвали: „Събирайте дивеча, но внимавайте вас да не ви гръмне!".

Дянков каза, че финансовото министерство временно ще пази двореца и подчерта, че тази резиденция няма да остане за дълго в неговите ръце. „Ще я пазим, докато има решение за тези резиденции как да се използват по-добре", уточни той.