Държавният департамент посочи старите слабости на България. Те са корупцията, малцинствата и незаконните арести.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.

Предприети са стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността, посочват от Държавния департамент.

Белият дом твърди още, че действията на българското правителството за справяне с корупцията са "недостатъчни".

Докладът цитира телевизионно интервю на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов за фирмата "Евролаб 2011" на границата с Турция.

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова.

Демерджиев обеща изненада от имената в производствата за корупция

Демерджиев обеща изненада от имената в производствата за корупция

Част от проверките ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга - на европейската

Тримата бяха задържани миналата година за 24 часа, когато на власт беше правителството на Кирил Петков.

Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента няма повдигнати обвинения.

Корпоративен и политически натиск, неефективна и корумпирана съдебна система и непрозрачни правителствени регулации по отношение на ресурсите за подкрепа на медиите, включително европейските фондове, подкопават медийния плурализъм. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии.

Независимите медии и разследващите журналисти редовно стават жертви на нападки и натиск, обобщават от Държавния департамент.