България ще участва в международната донорска конференция за Косово.

На форума, който ще се проведе утре Брюксел, ще бъде заявено намерението ни да предоставим помощ за Косово в размер на 1 млн. лв, съобщиха от правителствената информационна службa.

Средствата се осигуряват от предвидените в държавния бюджет за официална помощ за развитие.

Изразходването им ще става след договаряне на конкретни проекти с косовската страна и с други международни партньори.

Решението на Министерския съвет е продължение на активната политика на България като страна-член на ЕС и на НАТО от Югоизточна Европа, признала Косово като независима държава, се посочва в съобщението.

Нейната цел е демократизиране и стабилизиране на региона, подпомагане на социално-икономическото развитие на Косово, постигане на просперитет на гражданите на новата държава и консолидиране на демократичните й институции.

Като член на ЕС, България има ангажимент за участие в политиката на Общността по линия на сътрудничеството за развитие и от държава-получател на международна помощ става донор за развиващите се страни.

Целта, поставена пред новоприсъединилите се членове на ЕС, е размерът на официалната помощ за развитие да достигне 0,17 на сто от брутния национален доход към 2010 г.

През 2007 г. правителството утвърди концепция за политиката на България за участие в международното сътрудничество за развитие.

По тази линия вече бяха предоставени средства за обучение на представители на палестинската полиция, за преодоляване на последствията от разрушителното земетресение в Китай, както и от циклона "Наргис" в Бира през май.