Нямаме намерение да предоставяме зенитно-ракетни комплекси (ЗРК). Това заяви на заседание на военната комисия в Народното събрание ресорният министър Тодор Тагарев.

В кратко изявление пред медиите преди началото на заседанието той заяви, че се касае за даване на ракети от комплекса С-300, но само тези, които вече не са годни да изпълняват съответните задачи.

Вие министър на обраната на Украйна или на България сте, попита Борислав Гуцанов от БСП.

"Знаете ли въобще какво въоръжение има в Българската армия?", попита той, неполучвайки отговор от страна на военния министър.

Ракетите за ПВО, които даваме на Украйна, не може да се ползват от българската армия

Ракетите за ПВО, които даваме на Украйна, не може да се ползват от българската армия

С един от нашите дефектни елементи Украйна можела да ремонтира няколко свои техники

Утре, когато българските войски излязат на бойното поле, нямайки зенитно покритие, когато загиват български мъже и жени, тогава трябва да се носи отговорност по глава 1 на Наказателния кодекс (за държавна измяна - бел. ред.)", контрира на свой ред Николай Дренчев от "Възраждане".

"България няма капацитет за такъв тип изделия, докато Украйна има много конструктурски бюра, може би ще се справят", отвърна Тагарев.

След това депутатите от военната комисия решиха да закрият заседанието за представителите на медиите.

С 11 гласа "за" и 4 "против" в комисията по отбрана бе прието предоставянето на допълнителната военна помощ за Киев, изразяващо се в ракети за комплекса С-300, негодни за ползване от армията ни, решиха депутатите.

БСП рециклираха въпроса за зенитно-ракетните комплекси С-300

БСП рециклираха въпроса за зенитно-ракетните комплекси С-300

Тодор Тагарев отмята още едно искане за оставка