Парламентарната група на "Демократична България" обяви внасянето на законопроект за държавна намеса в управлението на "Лукойл" и поиска подкрепа от всички политически партии.

Депутатът Ивайло Мирчев поясни от трибуната на парламента, че "е недопустимо частна компания да налага натиск и да заплашва, че ще затвори мощностите си, че няма да има горива в страната и че хората ще останат без работа". "Недопустимо е българското правителство да се поддава на този натиск", смятат от ДБ.

В тази връзка групата предлага законодателно предложение за оперативен контрол на Рафинерията в Бургас, предвиждащ въвеждане на особен търговски управител на правителството в "Лукойл", което ще доведе до падане на цените на горивата и връщане на нефтения терминал в "Росенец". Разликата - смятат от ДБ, ще е 250 млн.лв. на месец.

ДБ са категорични, че няма целенасочена атака срещу един икономически обект, а срещу всяка компания, подобно на останалите европейски страни. Ивайло Мирчев посочи, че се цели и прозрачност на данъчните складове.

Думата взе и Йордан Цонев от ДПС, който посочи, че парламентарната им група изтегля законопроекта си по темата, който е сходен с този на ДБ до едновременното внасяне на двата законопроекта следващата седмица.

ДПС задейства "законодателно влизане" в "Лукойл" и "Росенец"

ДПС задейства "законодателно влизане" в "Лукойл" и "Росенец"

Трябва да се знае какъв петрол идва, къде се преработва и къде заминава