Демократична България поиска органите бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста от Bird.bg Атанас Чобанов. В декларация от трибуната депутатът Зарко Маринов заяви: Разследващият журналист Атанас Чобанов е получил сериозни сигнали от чуждо правителство за непосредствена заплаха срещу него, сезирани са българските органи.

"Ние като депутати не можем да останем безучастни към всеки български гражданин и посегателство към свободата и наказателни акции срещу журналисти, особено когато става дума за разследваща журналистика, която рови срещу мафията", каза той. Нереформираната прокуратура и недореформираните служби често обръщат гръб на корупцията и разследващата журналистика остава единственото средство за разследване на дълбоката държавата. Затова от "Демократична България" призовавават правоохранителните органи бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов и да обявят дали тези заплахи наистина идват от лица, засегнати от санкциите на глобалния закон "Магнитски", както самият Чобанов предполага.

Прокуратурата пита службите заплашван ли е Чобанов

Прокуратурата пита службите заплашван ли е Чобанов

Държавното обвинение се самосезира по случая

След него думата взе депутатът от ДПС Йордан Цонев, който също обяви декларация по темата. "Този случай, за който говорят ДБ, в ПГ на ДПС го разгледахме още в понеделник и с нарочно писмо сезирахме службите, защото смятаме, че в европейска България не може да има съмнения, за който и да е журналист, независимо какви позиции защитава и за какво става въпрос в неговите разследвания. Компетентни органи трябва да проведат разследване и да кажат на българското общество има ли заплаха, ако има - откъде идва, ако се установи, че има и се открият виновни - да бъдат наказани с цялата строгост на закона", призова Цонев.

Съществува хипотезата обаче и да няма, което отново трябва компетентните органи да го установят и да кажат защо се подава такъв сигнал, ако няма такава заплаха, посочи той.

Ние от ДПС сме си свършили работата, категоричен бе Цонев и повтори, че не бива в България да има съмнения, че се заплашват журналисти.

Тук внушенията за Магнитски ги оставям на вашата съвест, добави още депутатът от ДПС.