"Демократична България" настоява за запазване на цените на електрическата енергия за домакинствата до юли.

Те предлагат до 30 юни 2022 г. да не се допуска преразглеждане на цените за домакинствата независимо от временната пазарна конюнктура.

Според тях натрупаният финансов ресурс е достатъчен за запазване на настоящите цени на регулирания пазар, които предпазват хората от екстремната ситуация с цените на тока и същевременно запазват финансовата стабилност на енергийния сектор.

Освен това от ДБ искат оставката на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който според тях работи против обществения интерес. Причината е, че дружеството отказва да купува азерски газ в пълните му обеми. От партията посочват, че недовзетият азерски газ вече надхвърля 700 куб. м., а той е над 5 пъти по-евтин от руския. В същото време "Булгаргаз" няма пари да плати внасяния газ и заплашва "Топлофикация София", че ще спре да ѝ подава суровината.

Радев: Наследството на ГЕРБ е причината за енергийната криза
Обновена

Радев: Наследството на ГЕРБ е причината за енергийната криза

Президентът призова да не се политизира въпросът с високите цени на тока за бизнеса

"Демократична България" заявява, че подкрепя предложението на служебното правителство заради високите цени на тока през държавния бюджет да бъдат компенсирани всички стопански потребители с 50 лв./МВтч за консумирана енергия. Според тях обаче това е крайно недостатъчно, поради което предлагат чрез промяна в Закона за ограничаване изменението на климата бизнесът да бъде компенсиран за растящите цени на въглеродните емисии. Министърът на енергетиката трябва незабавно да поиска от Европейската комисия предварително одобрение на механизма за подкрепа.

От ДБ настояват да се създаде механизъм за "защитена цена" за малкия и среден бизнес. Те посочват, че защитената цена да се прилага за микро и малки бизнеси за определено количество консумирана енергия на месец. Според партията предложеното символично намаляване на цената (15-30 лв./МВтч) за малките стопански потребители, които са останали при доставчик от последна инстанция и не са избрали търговец на електроенергия, е "подигравка с малкия и среден бизнес". Финансовите резерви в системата позволяват фирмите, които са останали в това положение, веднага да бъдат защитени чрез преминаване на цена на регулиран пазар, изтъкват от ДБ.

КЕВР намалява с до 30 лева на мегаватчас тока за малките фирми

КЕВР намалява с до 30 лева на мегаватчас тока за малките фирми

41% от фирмите или около 256 000 потребители не купуват от борсата, а от доставчик на последна инстанция

Те са категорични, че запазването на ръководствата на енергийните дружества, назначени от ГЕРБ, е груба грешка на служебното правителство. "Съставът на политическото ръководство на Министерството на енергетиката предпоставя нежелание за активни действия за справяне с проблемите в енергийния сектор. Демонстрира се отказ от битка с корупционното статукво в сектора и липса на компетентно и ангажирано управление", посочва се в позицията на ДБ.

От партията искат също така спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса, както и отпадане на доминиращото пазарно положение на Българската независима енергийна борса на свободния пазар. Всички пазарни участници - потребители, производители, търговци, трябва да получат възможността да търгуват свободно, в конкуренция, дългосрочно, в рамките на общоприетите европейски правила на енергийния пазар, подчертават от партията.