С от 15 до 30 лева на мегаватчас ще бъде намалена цената на електроенергията за малките и средни предприятия. Това става факт, след като КЕВР променят методиката за определяне на цената на тока, закупуват от доставчик на последна инстанция.

Това съобщи на съвместна пресконференция заедно с енергийния министър Андрей Живков председателят на КЕВР Иван Иванов.

"Към момента 41% от фирмите или около 256 000 потребители нямат сключени договори за доставка на електроенергия от борсата, а купуват енергия от доставчик на последна инстанция, където цената е значително по-висока", отчете шефът на енергийното ведомство.

Средно цената на тока, купуван по този начин, а не от свободния пазар, с от 50 до 100 лева над пазарните цени, които при все това в момента са огромни, каза на свой ред шефът на КЕВР.

Мярката за промяна на методиката, чиято цел е да ограничи ценовия шок, обаче ще бъде временна - до края на януари. Причината - европейското законодателство не позволява подобни инструменти да бъдат прилагани дългосрочно.

Освен това КЕВР и Министерството на енергетиката ще започнат общонационална разяснителна кампания, която да стимулира малките бизнеси да излязат на борсата, което щяло да доведе до значителен спад на перото "електроенергия", което плащат към момента.

Малките и средни фирми излязоха на свободния пазар на ток от 1 юли, а волатилността в цените в национален, а и в общоевропейски план доведе до шоково покачване на цената, която плащат за ток, респективно и на цената на продукцията им. Към днешна дата, 6 октомври, цената на електроенергията на свободния пазар достигна 361 лева, като тази, закупувана от доставчик на последна инстанция, е значително по-висока.

Иван Иванов обаче не коментира с колко се очаква да скочи цената на тока за бита. По-рано днес директорът на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР коментира, че се очаква скок с около 20-30% на цената за бита. Самият Иванов обаче отказа да коментира конкретни цифри.

"Ако някой ми бе казал, че днес в Германия цената на борсата ще достигне 300 евро, щях да му кажа, че не е нормален. Пазарът е толкова волатилен, че никой адекватен човек не може да дава каквито и да е прогнози. България е единствената цена с регулирана цена за бита", каза Иванов. И увери - енергийният регулатор неуморно търсил решение да парира увеличение на цената на тока, като това в Европа.