Гражданите искат свобода, законност и модернизация, а не още от същото. Не можем да променим България, ако гледаме само в огледалото за обратно виждане и натискаме спирачката, време е да използваме кормилото и газта. Това заяви депутатът от "Демократична България" Велизар Шаламанов в началото на пленарното заседание.

Той настоя пред парламента да бъде приета визия 2020-2030 г. за външна политика, отбрана, сигурност и иновации. Правителството стартира преглед на системата за национална сигурност през януари 2019 г., но все още няма задоволителен дебат в парламента. Шаламанов настоя страната да се подготви за участие в предстоящите срещи на върха в НАТО.

В следващите 3 месеца предстоят важни събития в областта на външната политика и геополитика. Трябва да има ясна рамка на парламента, за които в момента законодателният орган отсъства, посочи Шаламанов. Също така парламентът трябва да приеме ясна политическа рамка за участие на български делегации, водени от президента във важните външнополитически събития, които предстоят в следващите 2-3 седмици. Не са създадени комисиите по външна политика и отбрана, и затова от ДБ ще проведат консултации с директори в МВнР и МО за подготовка на срещите и председателство по основните позиции на участието на президента и министрите.

"Демократична България" е силно загрижена от разполагането на руски военни сили по границите с Украйна, както и въвеждане на ограничения в корабоплаването и въздушното пространство. От обединението са загрижени от обхвата на руската шпионска мрежа и настояха премиерът в оставка Бойко Борисов да представи на закрито заседание своята оценка за работата на прокуратурата, както и предприети мерки по отношение на рисковете за национална сигурност, възникващи от проникването на тези мрежи в държавата.