"Демократична България" не поставя, както БСП, ултиматуми за бъдещето си в кабинета в зависимост от крайното решение дали ще пратим или не оръжие за Украйна. Това каза в кулоарите на парламента след изявлението на украинския външен министър Дмитро Кулеба съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Ние ще продължим да настояваме за това, ще бъдем все по-настоятелни. И ще преценяваме дали в крайна сметка тази коалиция е в състояние да подплати собствените си твърдения, че е евроатлантически ориентирана", уклончив бе той.

Кулеба остава у нас, докато не получи отговор за оръжията
Обновена

Кулеба остава у нас, докато не получи отговор за оръжията

Нормално е, когато има коалиционно правителство, да има различни мнения

"Не боравим с ултиматуми, но има реалности. Такава реалност е, че ако управлението не съответства на заявената си идентичност, ние няма как да останем. Това не е ултиматум, а прост реализъм", добави Иванов.

По думите му имало "очевидно" протакане въпросът с изпращането на оръжие да се разгледа по същество в парламента. Предложения за военна помощ има от "Демократична България" и ГЕРБ, но във външна комисия мина това на "Продължаваме промяната", в което е записан по-общия термин "техническа помощ".

ПП ще гласуват по съвест за оръжията за Украйна

ПП ще гласуват по съвест за оръжията за Украйна

В Украйна имаме моряци, припомни Андрей Гюров

"Ние се опитваме да подходим към тази тема изключително конструктивно, продължаваме да разговаряме с нашите партньори. Не може България да бъде отделно от своето семейство", добави Иванов.

ДБ свиква ребром коалицията за военната помощ за Украйна

ДБ свиква ребром коалицията за военната помощ за Украйна

Става въпрос дали имаме управление на страха и снишаването