Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска в началото на заседанието на Народното събрание в дневния ред да влезе точката за военна помощ за Украйна.

След него - Даниел Митов от ГЕРБ уточни, че също иска да се включат трите предложения. Те са следните: ДБ и ГЕРБ предлагат страната ни да участва с военно-техническа помощ за Украйна, а "Продължаваме промяната" - с финансова, хуманитарна и техническа помощ за защитни цели, но не и с оръжие. Вчера вечерта именно такова решение бе гласувано на закрито за медиите заседание на парламентарната външна комисия.

В изказванията Атанас Михнев от ПП каза, че тяхната ПГ иска първо комисията да си разгледа доклада и едва тогава влезе в дневния ред на пленарна зала. Екатерина Захариева и Десислава Атанасова от ГЕРБ настояха точката да влезе в дневния ред, тъй като "било кристално ясно, че законопроектите престояват в комисии повече от 10 дни". Припомняме, че предложенията за в комисия повече от десет дни, отложени с аргумента, че имат нужда от технически уточнения.

ДБ не разбират отлагането на решението за военна помощ за Украйна

ДБ не разбират отлагането на решението за военна помощ за Украйна

Атанас Славов: Сигналът, който дават депутатите, не е позитивен

Председателят на парламента Никола Минчев на този етап уточни, че не предлага точката за включване в дневния ред, тъй като няма доклад на комисия. На по-късен етап обаче може да преосмисли решението си.

"Отказваме да бъдем част от политика, която смалява България и я прави страхлива", обяви Христо Иванов от трибуната. Той поиска свикване във вторник на коалиционен съвет, на който да се "постави ребром тази тема". Става въпрос дали имаме управление на страха и снишаването и се оказахме не по наш избор, а по избор на Владимир Путин", добави той.

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", завърши дискусията с условието: Подкрепяме, ако военната помощ се занесе лично от ДБ и доброволците им се включат да помагат там.

Христо Иванов: Избори сега ще бъдат спечелени от Путин

Христо Иванов: Избори сега ще бъдат спечелени от Путин

Политиката не трябва да е убежище за хора, които се крият зад имунитета

Дискусиите се водят на фона на продължаващото вече трети ден посещение на украинския външен министър Дмитро Кулеба в България, който вчера и участва в първото за деня заседание на комисията по външна политика. В Народното събрание украинският политик заяви към българските си колеги без да се съобразява с изискванията на дипломацията: "Тези, които не ни помагат днес, помагат на Русия". Днес е последният ден на посещението му у нас и отново се очаква Кулеба да бъде в Народното събрание за откриване на фотоизложба, посветена на войната в Украйна.