За съжаление сигналът, който дават народните представители, не е позитивен и именно заради реагирахме от парламентарната група. Toва заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов пред журналисти в кулоарите на парламента след отхвърлянето на предложението на ДБ в дневния ред на парламента да влезе точката за оказване на военна помощ за Украйна.

Изключително важно е за България и за нейното геополитическо функциониране да се помогне на украинския народ, който страда от една безумна агресия, обясни Славов.

По думите му една част от коалицията ще възприеме позицията на ДБ за оказване на военна помощ за Украйна. Действаме по парламентарен план, настоявайки точката да се гледа в комисия и след това в пленарна зала, колкото се може по-скоро, настоя Славов.

Няма законови противоречия в проекта на "Демократична България", но ако някои смята, че има нужда от прецизиране, да внесе алтернативен проект на решение и да се обсъдят заедно, настоя Атанас Славов. Той увери, че ДБ ще направи всичко възможно парламентът да приеме решение за оказване на военна помощ за Украйна.

Припомняме, че външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се намира на тридневно посещение в България, като и в момента се намира в сградата в Народното събрание. Вчера той се срещна с външния министър Теодора Генчовска, а тази сутрин и с президента Румен Радев.

Депутатите си сверяват часовника с дневния ред на народа

Депутатите си сверяват часовника с дневния ред на народа

Спорове и дали да почиват по празниците

Учудващо го правят единствено и само за пред своите избиратели и за своите спонсори от Американското посолството. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира в кулоарите на парламента отказа на депутати да гласуват точка в дневния ред Комисията по външни въпроси за оказване на военна помощ на Украйна

Дали точката ще бъде гласувана или не, нямало никакво значение, защото и в момента България изнасяла огромно количество оръжия за Украйна през посредници. Тази вечер от летище Варна отново щяла да излети помощ за Украйна, а пред Дунарит в Русе имало украински тирове, които товарели военна помощ. Това не отивало директно в Украйна, а в Полша и Румъния, където била претоварвана.

Костадинов изтъкна, че през европейки програми и посредници България участва във войната в Украйна. Все още не сме дали пряма военна помощ, което дразни чисто пропагандно хората от Демократична България. Нашата стената е много пряко замесена във военния конфликт изцяло на страната на Украйна, посочи Костадинов.

Според него няма консолидирана позиция в четворната коалиция, но ако това се случи ще се радикализира обществото. Българското правителство прави напук на желанието на огромното мнозинство от граждани, което не се случвало за първи път. Нас не ни управлява български правителство, а марионетен съвет, каза още Костадинов.