Готови сме да възстановим програмата за лечение на украински военни. Това предложи държавният глава Румен Радев в откритата за медиите част от разговора си с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Програмата е била прекратена поради ковид кризата, а държавният глава призовава тя по най-бързия начин да бъде възстановена. Това зависи обаче от действията на двете правителство, стана ясно от думите на държавния глава.

Украйна е свързана с нашата страна с вековни духовни и човешки връзки. Още в първите часове на войната България осъди на най-високо ниво агресията на Русия. Включихме се във всички санкционни режими, въпреки високата социална цена, която плащаме, и подкрепяме напълно евроатлантическата позиция спрямо агресията в Източна Европа.

На ГЕРБ им омръзна от сълзливите думи на Петков - иска плътност на решенията

На ГЕРБ им омръзна от сълзливите думи на Петков - иска плътност на решенията

И ГЕРБ иска по-бързо парламентът да реши за военна помощ за Украйна

Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини, открои държавният глава.

Още в първия момент застанахме в защита на териториалната цялост на Украйна. Най-важното в такива ситуации е солидарността, а хуманитарната помощ от нашата страна се увеличава непрекъснато, открои Румен Радев.

Депутат от ПП: Военна помощ за Украйна категорично не е въвличане във войната

Депутат от ПП: Военна помощ за Украйна категорично не е въвличане във войната

Предложения за военна помощ за Украйна са входирали от "Демократична България" и ГЕРБ

Той подчерта, че следим с тревога развитието на бойните действия и в момента и призова украинските власти да направят всичко да минимизират последствията за цивилното население, включително и за българската диаспора в Украйна. Радев заяви и че се надява и застъпва за "бързо, ефективно и независимо международно разследване на цивилните жертви и зверствата, извършени по време бойните действия в Украйна. "Настояваме и за строги наказания", посочи президентът.

Президентът посочи и инициативата във формата Б-9 и изготвената декларация с настояване на ускорена интеграция на Украйна в ЕС. Той изрази задоволство, че вече има движение в тази посока.

България ще продължи да прави всичко възможно и да оказва подкрепа на Украйна в рамките на нашите възможности, увери Радев Кулеба.

Вие, г-н Радев, сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция, заяви от своя страна украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет.

От ИТН учудени защо помощта за Украйна все още не се обсъжда

От ИТН учудени защо помощта за Украйна все още не се обсъжда

Балабанов зове за единство по въпроса с помощта за Украйна, но без конкретна позиция