Предоставянето на военна помощ за Украйна категорично не значи въвличане във войната.

В това бе категоричен народният представител от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев след закритото заседание на Комисията по външна политика в парламента, в която взе участие украинският външен министър Дмитро Кулеба.

"Десетки страни изпращат военна подкрепа, без да бъдат въвлечени във военен конфликт. Нека спрем с тази проруска реторика", призова Михнев. Думите му идват с оглед на категоричната позиция на партньорите на ПП от БСП, че моментално биха се оттеглили от коалицията, ако дори "един патрон" бъде изпратен в полето на бойните действия.

Депутатът от ПП обаче отказа да заяви категорично как ще гласуват колегите му, ако въпросът влезе в зала, като даде думата на председателя на парламентарната група Андрей Гюров, който бе по-дипломатичен.

"Въпросът ще бъде обсъден в групата, когато мине през външна комисия. Ние сме изразили неколкократно позицията ни за подкрепа на Украйна и ще обсъдим в групата позиция за гласуване в зала. Винаги гласуваме по съвест, така че ще имаме позиция", коментира той.

Към момента предложения за военна помощ за Украйна са входирали от "Демократична България" и ГЕРБ. Те обаче не влязоха в дневния ред на външната комисия и ще бъдат разгледани чак след празниците. "Те са били изтеглени за доуточняване, предполагам днес ще бъдат внесени", поясни Гюров.