Днес е особено важен ден за България. С тези думи започна изявлението на външния министър Теодора Генчовска след среща с украинския й колега Дмитро Кулеба. Двамата са обсъдили продължаващата агресия на Русия в Украйна.

Министър Генчовска пред първия дипломат на Украйна декларирала подкрепата на България. Цялата демократична световна общност подкрепя Украйна, по думите й. Ние като малка държава подкрепяме Украйна според възможностите си. 91 000 украинци са приети на територията на България. 80 000 вече са получили временна закрила. Продължаваме да даваме хуманитарна помощ. БЧК е подпомогнал Украйна с хуманитарна помощ на стойност 1,5 милиона евро, отделно Външно министерство е подпомогнало Украйна със 185 000 евро.

Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, изтъкна министър Генчовска.

За рождения ден на Дмитро Кулеба, който е днес, Генчовски му пожела втората среща между двамата да е в мирни времена.

Украинският външен министър си пожела мъдрост, когато се вземат важните решения. Дойдох тук да благодаря на българския народ и българското правителство, каза Кулеба. Той отчете човешкото отношение към украинските деца и жени.

Той отчита, че още от началото на войната страната ни последователно подкрепя Украйна. Сигурността на Украйна означава сигурност и за България, подчерта Дмитро Кулеба и посочи, че украинците не се борят само са своята свобода, на и за нас. "Ние се борим не само за нашата свобода, но и за вас", изтъкна дипломатът. Това е обща кауза, допълни още украинският външен министър.

Кулеба благодари на България за подкрепата за европейската перспектива на Украйна.

Русия в момента е различна, Русия в момента убива, изнасилва, това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране, заяви още украинският дипломат, подчертавайки историческата роля на Русия в миналото за България, а и за Украйна. Дмитро Кулеба вярва, че скоро украинците ще идват тук като туристи, а не като бежанци.

Той си спомня почивката си у нас като дете, когато си купил компакт дискове с рок музика и ял вкусна българска храна.

Припомняме, вчера вечерта стана ясно, че външният министър на Украйна е пристигнал на необявено официално и предварително посещение в България. Днес му предстоят срещи с министър-председателя Кирил Петков, с представители на политически партии, а утре сутрин и с президента Румен Радев. 

Посещението на Кулеба идва на фона на очакваното и отлагано вече повече от две седмици обсъждане в Народното събрание на предложението на "Демократична Бългаиря" България да окаже и военно-техническа помощ на Украйна в противопоставянето й на агресията на Русия, която продължава вече близо два месеца. До този момент страната ни предоставя единствено хуманитарна помощ, както е гласувано и в парламента. Именно това е една от червените линии, прокарани в четворната коалиция, която управлява страната. БСП се обявява категорично против с аргумент страната ни да не става част от военния конфликт.