Парад на лицемерието. Така окачестви политическия дебат в последните дни за предоставяне на военна помощ за Украйна председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна.

Защо не се осъжда агресията на Турция в Ирак, попита народният представител. Преди дни Турция започна мащабна военна операция срещу кюрдите в северната част на Ирак.

"Турция нападна Ирак по същия начин, както Русия нападна Украйна - в ранните часове на вечерта", посочи Костадинов.

И подчерта - нямало и да се чуе такова осъждане. Същевременно, смята той, управляващите ни се "огъвали" пред външен министър на една чужда държава, който е на посещение у нас. "Външен министър, който като го питат за военни престъпления, извършени от неговата държава, мълчи. Защото по време на война се вършат военни престъпления и от двете страни. Но българските медии дават само едната гледна точка."

"Вчера бе поставена темата за автономията на българите в Украйна, което бе изтълкувано в някои медии като руска пропаганда. Никой не говори за това, че в Украйна се извършва възродителен процес, бяха сменени имената на сънародниците ни, бяха затворени българските училища там", каза още партийният лидер.

"Ще подкрепим предложението на Демократична България за изпращане на оръжие. При условие тази военна помощ да бъде занесена в Украйна от парламентарната им група, а техните народни представители се включат като доброволци там. Така ще решат два много важни вътрешнополитически проблема и на Украйна, и на България", ироничен бе Костадинов.

ДБ започва консултации да дадем оръжия на Украйна

ДБ започва консултации да дадем оръжия на Украйна

Свободата на Украйна е свобода за Европа

По-късно същото повтори Костадинов и на трибунка пред журналисти. Той попита защо даваме на Украйна, а не даваме на Ирак помощ.

Защо е този парад на лицемерието, недоумява той. Защо не говорим за санкции за Турция и помощ за Ирак, питат от партията. Възраждане предположиха, че ако Херо Мустафа каже на премиера Кирил Петков, че трябва помощ за Ирак, той щял а даде. Престъпление е да се даде военна помощ за Украйна, според лидера на Възраждане. Той призова медиите да питат Дмитро Кулеба защо Украйна държи като заложници 14 български моряци.