Депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха решение да се даде мандат на правителството за осигуряването на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна. Това да е според възможностите на България, съобщи БНР.

Решението е по предложение на "Продължаваме промяната".

В мотивите на проекторешението е записано, че е "безспорен факт, че войната в Украйна засяга цяла Европа и че защитата на свободата и демокрацията е основна ценност на евроатлантическа България".

От дневния ред на комисията отпаднаха две предложения - на ГЕРБ - СДС и на "Демократична България" за изпращане на военна помощ за Украйна.

Това решение се взима в деня, в който украинският външен министър Дмитро Кулеба, който участва в закрито заседание на комисията по външна политика. В Народното събрание украинският политик заяви към българските си колеги без да се съобразява с изискванията на дипломацията: "Тези, които не ни помагат днес, помагат на Русия".

От ГЕРБ и от ДБ подкрепят идеята България да предостави оръжие на Украйна. От БСП са категорично против, което повториха и днес.