Поправките на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, приети на 13 юни тази година, са предложени от вносителя без анализ на ефекта от приложението на закона от създаването му до днес и без оценка за въздействие върху околната среда (ОПОС). За това сигнализират от "Демократична България". От партията следят с безпокойство негативните тенденции през последните години. Според формацията процесът на презастрояването на родното Черноморие набира скорост, като това ставало включително върху територии, защитени по силата на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие.

Измененията и допълненията в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) са свидетелство за ниска законодателна култура и липса на визия и амбиция за приемане на трудни решения, категорични са от ДБ.

Румен Радев разкритикува бетона, който се лее по плажовете

Румен Радев разкритикува бетона, който се лее по плажовете

Президентът препоръча медиите да търсят експерти

Зад фразите за така необходимото опазване на дюните оставали скрити истинските мотиви, а именно да се отворят възможности за ново застрояване на плажната ивица.

"Основен прицел си остава и да бъдат респектирани любителите на свободното плажуване и къмпингуване. Засегнати са конституционното право на свобода на движение, упражняването на правото на собственост и предприемаческа инициатива, засегнато е правото на избор, а без избор няма и туризъм. ЗИД на ЗУЧК не почива на здрава икономическа логика. Той обслужва корупционни практики, загърбва интересите на местното население и на държавата и затвърждава представата за Черноморието като перачница на пари и място, където законите се прилагат избирателно. Твърдо затвърждават и представата за България, като държава с дефицит на право и справедливост", пише в прессъобщението от партията.

Не се решавали много и значими проблеми на Черноморието - настъпващата урбанизация, грозното застрояване, бетонизацията на самия бряг и произтичащите от това проблеми - загуба на привлекателност и съответно на качество на дестинацията, упадък на туристическия продукт, който се характеризирал с контрастиращо сезонен характер, свръх предлагане и огромен кадрови дефицит.

Чуждата преса за Черноморието – новият „Балерман" или оргия без край?

Чуждата преса за Черноморието – новият „Балерман" или оргия без край?

Красиви жени, евтин алкохол и денонощен купон...

ДБ допълват - била налице престъпна безстопанственост и бездействие по отношение на крайбрежието и плажната ивица - изключителна държавна собственост. С всички тези си действия управляващите нанасяли огромна щета върху родния туризъм и бизнес като цяло.

Поради това демократите настояват изпълнителната власт да започне да изпълнява задълженията си - да възстанови на държавата онези част от крайбрежието, които по закон са изключителна държавна собственост.

"Ще бъде прекалено оптимистично обаче да очакваме прокуратурата да се самосезира и да предприеме стъпки за защита на обществения интерес - във връзка с незаконното строителство или възстановяването на държавна собственост. Но няма да бъде пресилено да видим назначаването на цяла армия от близки на властта хора още това лято, които да се насочат към нищо непредполагащите свободно къмпингуващи, на които България този сезон ще предложи още по-малък избор", натъртват още демократите.

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

Днес в 11,00 часа представители на гражданската група ще внесат исканията си по отношение на Закона за Черноморието