Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на призива от природозащитни организации да наложи вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Радев беше на полигон "Ново село" край Сливен, където бе ВИП деня за високопоставени гости на Националното тактическо учение "Ответен удар 2019".

Очаква се правният екип на президентската институция да представи своята позиция по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, допълни той.

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

Днес в 11,00 часа представители на гражданската група ще внесат исканията си по отношение на Закона за Черноморието

Припомняме, на 13 юни депутатите приеха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които забраниха разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всякакви други плажни принадлежности върху пясъчните дюни. В същото време не се забранява застрояването на плажовете.

На следващия ден - 14 юни екоактивисти протестираха срещу промените в Закона за Черноморието.

Още в началото на годината скандал предизвикаха редица строежи по Черноморието - Алепу и къмпинг "Градина" и "Арапя", "Смокиня" което принуди и директорът на ДНСК да лични на проверка на място. За унищожаването на дюните край "Смокиня" дори се стигна и до официални обвинения от прокуратурата. Тези скандали бяха затрупани обаче от разразилия се с апартаментите на властта, а после и с къщите за гости строени по оперативни програми и с европейски средства.

През април месец обаче беше сигнализирано отново за строеж по Черноморието - този път край екоплажа в защитената местност Иракли.

В началото на май месец пък отново се разгоря дискусия по темата за къмпингуването

От "Бетономорие" притеснени, че застрояването по Черноморието продължава

От "Бетономорие" притеснени, че застрояването по Черноморието продължава

Законът не бил анализиран в дълбочина

Относно критиката на Радев към заглавие в столичен ежедневник, президентът каза, че уважава всички медии, но те трябва да печелят доверие с обективност, а не със системни кампании. Припомняме, преди ден президентът заяви, че "не слага тапи и не строи пътища и магистрали" в отговор на заглавие в ежедневника, с което се изтъкваше, че заради наложено вето върху Закона за държавната собственост се слага "тапа" на строежа на магистрала.

Румен Радев подчерта, че няма нищо вярно в твърдението, че с наложеното вето и със сезирането на Конституционния съд за промените в Закона за държавната собственост, е блокирал инфраструктурни проекти.

"Чувам някакви покани за диалог и в диалога да се решава истината. Според мен, диалогът трябва да върви преди упоритата манипулация, обратното е оправдание", коментира президентът.

Президентът заяви, че няма спрени дела заради сезирането на Закона пред Конституционния съд. "Мисля, че медиите трябва да подхождат по-отговорно и към законите - да се четат по-внимателно и да се иска предварително мнение на експерти, а не да се слагат гръмки и манипулативни заглавия", каза Румен Радев.