Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна. Насочете глобите към нарушителите, а не към пасителите. Това пишат от екоорганизацията "Да запазим Корал!" в отворено писмо до председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов.

От организацията цитират чл. 35 от Конституцията, в който се посочва: "Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани."

Според активистите нови  по отношение на свободното и диво къмпингуване биха били в противоречие с този член на върховния закон.

В писмото се уточнява, че в различните страни по света има много къмпинг регламенти, които са "култура със свой облик и етика, правила и оборудване, принципи и стилово разнообразие".

"Всяка държава специфично е регулирала въпроса на база задълбочена и професионална преценка. У нас, където категорично не само има прекрасни условия за такъв начин на почивка за нас и за света, можем да се похвалим и с неизтрити традиции и силна привързаност към къмпинга на гражданите от разнообразни професии и интереси, които също се стараят да спазват ред, взаимен респект и опазване на околната среда", пишат от "Да запазим Корал".

Булдозер е разорал цялата плажна ивица на къмпинг Смокиня

Булдозер е разорал цялата плажна ивица на къмпинг Смокиня

Не е ясно кой е отговорен за състоянието на плажа

Посочва се, че привържениците на къмпингуването не са заплаха за българската природа, а са нейни пазители.

"Палатките не са "съоръжения", както си ги представят някои Ваши колеги, а леки конструкции, прикрепени в няколко точки, чиито форми следват терена или просто се поставят на равно място. Никой не ходи с лопата на плаж или ако такъв се появи, мислите ли че успява и да понечи да наруши ландшафта", питат иронично от организацията.

От екоорганизацията питат още какво е станало със случая "Смокиня".

"Какво стана с този човек всъщност? Ето него трябва да преследвате... Тези хора (къмпингарите - бел. ред.) ли съсипаха брега на "Алепу", питат още активистите.

ДНСК замрази строежите по къмпингите

ДНСК замрази строежите по къмпингите

Никой не уведомил ДНСК за изготвената стена на "Алепу", показа проверката