Тежка техника е унищожила дюните на къмпинг "Смокиня", установява проверката на място на Регионалната инспекция по околна среда в Бургас, информира БНТ.

Булдозер е разорал цялата плажна ивица и е натрупал камари с пясък пред караваните и бунгалата. Част от екопътеката, водеща към плажа, е демонтирана, а една от дюните е пресечена от тежката машина.

Експерти на Ангелкова проверяват къмпинг Смокиня

Експерти на Ангелкова проверяват къмпинг Смокиня

След сигнал за нерегламентирани дейности

Директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова е направила и повторен оглед, след като справка в кадастъра показала, че близо 300 квадратни метра от разровените дюни са на територията "пясъчен плаж", който е държавна собственост.

"Тъй като през вчерашния ден не можахме да установим извършителя, още в понеделник ще бъде направено геодезическо заснемане с колегите от Министерството на туризма, за да определим дали тези дюни, които са разрушени в момента, попадат в концесионната площ", каза Атанасова пред обществената телевизия.

По думите ѝ за подобно нарушение законът предвижда глоба в размер от 1 000 до 10 000 лева.

Плажът е предоставен на концесия и по закон концесионерът трябва да се грижи целогодишно за състоянието му.

Снимка 399906

Източник: БГНЕС

Според екоинспекцията в Бургас заличаването на дюната няма как да стане без знанието на концесионера, но до момента никой не желае да свидетелства кога точно и кой е разорал дюните.

Припомняме, вчера Министерството на туризма информира, че започва проверка на дюните на къмпинг "Смокиня" по повод сигнал за нерегламентирани дейности на дюните.

Снимка 399903

Източник: БГНЕС