Прокуратурата повдигна обвинения на собственика и багериста за унищожение на природна забележителност - "пясъчни дюни", намиращи се в защитена територия.

Подробности за повдигнатите обвинения разкриха по време на среща с медиите Административният ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас Любомир Петров, зам.- административният ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас Йовита Григорова и Директорът на ОД на МВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Петров посочи, че за така повдигнатите обвинения законът предвижда наказание от до три години "лишаване от свобода" и "глоба" в размер от 2 000 лв. до 10 000 лв. за всеки от обвиняемите.

Трима задържани за унищожените дюни на Смокиня

Трима задържани за унищожените дюни на Смокиня

Арестувани са поръчител и двама багеристи

На Иван Н. е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000лв., а на Манол П. "парична гаранция" в размер от 2000лв.

Петров уточни, че двамата обвиняеми не са осъждани и добави, че по време на разследването може да бъде потърсена отговорност и на концесионера на плажната ивица, намираща се в съседство с парцела на унищожените дюни. Това може да стане само, ако се докаже, че той има отношение към заравняването. 

Експерти на Ангелкова проверяват къмпинг Смокиня

Експерти на Ангелкова проверяват къмпинг Смокиня

След сигнал за нерегламентирани дейности

Комисар Калоянов разясни, че Иван Н. е собственик на парцела, върху който са се намирали унищожените дюни. По думите му в полицията не е постъпвал никакъв сигнал за извършеното престъпление до неделния ден, а служителите на реда са научили за посегателството срещу дюните от журналистически материали.

Булдозер е разорал цялата плажна ивица на къмпинг Смокиня

Булдозер е разорал цялата плажна ивица на къмпинг Смокиня

Не е ясно кой е отговорен за състоянието на плажа

Той увери, че ако са били получили сигнал, престъплението е щяло да бъде разкрито още в събота.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че трима души са арестувани заради унищожаването на дюните на къмпинг "Смокиня".

Министър Ангелкова заяви пред Нова телевизия, че според наредба в договора концесионерът е бил задължен да опазва дюните. 

Концесионерът на "Смокиня" бил задължен да опазва дюните

Концесионерът на "Смокиня" бил задължен да опазва дюните

Ангелкова разяснява, че това е записано в договора