Трима души са арестувани заради унищожаването на дюните на къмпинг "Смокиня". Това заяви пред Нова говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Двама от задържаните са работници, които управлявали багера и изравнили терена. По думите им те са наети за това срещу сумата от 1 000 лева. След издирване е арестуван и поръчителят на нерегламентираните действия, който е собственик на терен зад заравнените дюни.

И трите ареста са извършени през малките часове на денонощието и лицата ще останат в ареста за срок поне до 24 часа, ако срещу тях не бъде поискана по-тежка мярка за неотклонение.

Булдозер е разорал цялата плажна ивица на къмпинг Смокиня

Булдозер е разорал цялата плажна ивица на къмпинг Смокиня

Не е ясно кой е отговорен за състоянието на плажа

Между версиите на двамата работници и поръчителя има разминавания, обясни Арнаудова. Обстоятелствата и мотивите за нерегламентираните действия на плажа се установяват. Работниците заявили, че били наети, а мъжът, който посочили за поръчител, пък казал, че е собственик на имота, но не бил наемал хора.

Багерът също е задържан. Машината била скрита в близост до плажа.

"При отиването на място полицаите са установили, че става въпрос за защитени дюни, защитена територия. Това е престъпление от общ характер. Още вчера Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира", обясни Арнаудова и допълни, че още след първите процесуални действия е образувано наказателно производство.

Арнаудова не потвърди слуховете дали дюната е премахната, така че да се открие гледка от въпросния имот към морето.
"Със сигурност е собственик на имота, но твърди, че не е знаел, че някой е извършвал действия", обясни тя.

Багеристите също така казали пред полицаите, че мястото, което трябвало да изравнят, било очертано с колчета.

Експерти на Ангелкова проверяват къмпинг Смокиня

Експерти на Ангелкова проверяват къмпинг Смокиня

След сигнал за нерегламентирани дейности

Стана ясно още, че двамата работници са от село Варадиново, а поръчителят - от Бургас.

Няма данни за извозване на пясък, а само за заравняване.
Дюната е унищожена.

Служител от Министерството на туризма заяви, че днес отново ще се правят измервания на плажа, които да покажат дали тази част от дюните попада в концесионните територии.

Концесионерът на плажа пък заяви, че заравняването е станало през изминалата седмица. Последните проверки на плажа били по празниците и около Богоявление, 6 януари. Тогава нямало проблеми.