"Движение България на гражданите" призовава премиера Борисов да спре поръчката за ТОЛ системата, която беше обявена вчера.

Според ДБГ краткият срок от 1 ден, даден от Агенция пътна инфраструктура, нарушава принципът на равнопоставеност на участниците. По този начин се нарушавала свободната конкуренция и имало ясен знак за предизвестен край на поръчката.

Припомняме, вчера, 18 май, беше възобновена обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата. Кандидатите обаче могат да подават оферти до 17 ч. на 19 май, днес, което е малко повече от 24 часа след възобновяването на процедурата по кандидатстване. 

АПИ стартира отново поръчката за ТОЛ-система

АПИ стартира отново поръчката за ТОЛ-система

Срокът за подаване на офертите е удължен до 17 ч. на 19 май

ДБГ смятат, че обявяването на обществена поръчка за повече от 200 млн. лв., чийто срок е само 24 часа, свидетелства за продължаването на корупционните практики в АПИ. По този начин се нагласяли обществената поръчка за конкретен изпълнител.

Десните са категорични, че в качеството си на ръководител на изпълнителната власт премиерът Борисов е отговорен за прозрачното управление на държавата и трябва да поеме отговорност. "Ако поръчката не бъда спряна, това е ясен знак за нагласен резултат", допълват от ДБГ.

Ръководството на ДБГ припомня, че в последния месец Агенцията беше замесена в няколко големи скандала, свързани със съмнения за корупция. Според тях прокуратурата трябва да се самосезира и да влезе в АПИ, за да провери по какъв начин са били възлагани обществени поръчки за строителство и пътни ремонти.

Ексшефът на АПИ Лазаров спокоен за разследването
Обновена

Ексшефът на АПИ Лазаров спокоен за разследването

Уверява, че няма нередности при обществената поръчка за "Марица"

Още преди четири месеца лично президентът Румен Радев се обяви против възобновяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за тол таксите.

Това беше и едно от първите явни противоречия между премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.

Сега Борисов е начело на правителството отново, а екипът на министерството, наследил лиляна Павлова, още от началото заяви, че възобновяването на идеята за въвеждане на тол система за събиране на пътни такси е един от приоритетите му.