Найден Зеленогорски ще е номинацията за президент на Движение България на гражданите (ДБГ).
Това съобщи в Пловдив депутатът от партията на Меглена Кунева Димитър Шишков, цитиран от БНР.

По думите му това е номинацията на ДБГ, която ще бъде предложена за обсъждане на останалите партньори от Реформаторския блок.

От пресцентъра на ДБГ разпространиха съобщение, в което позицията на хората на Кунева не е толкова категорична.
Разпространените думи на Димитър Шишков са, че съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски е обединителна фигура и работи почтено за единството на РБ от самото му създаване.

Припомняме, две седмици поред във вторник партиите от Реформаторския блок обсъждат единно явяване на изборите, като миналата седмица бе обявено, че е постигнато принципно съгласие.

По думите на Д. Шишков единната кандидатура в рамките на Реформаторския блок се налага от резултатите от последните социологически проучвания, според които РБ е трета по рейтинг политическа сила в страната - това ги задължава да „играят“ самостоятелно на предстоящите президентски избори.

Другото общо решение е кандидатурата да е обществено значима и популярна, но не и излъчена сред  лидерите на отделните партии в коалицията.

Според Шишков ГЕРБ имат нужда от партньорството на РБ, за да вървят реформите и резултатите от тях са вече видими, независимо че реформаторите са поели много тежки сектори. Между двете политически сили не е воден разговор за общ кандидат за президент, отговори Шишков.

Шишков изрази несъгласие с поведението на някои отделни хора в РБ, които първо обявяват Блока за изчерпан проект, а после искат обединителен конгрес на РБ, като коментира, че в Блока никой не може да налага волята си над останалите, а всеки трябва да е предвидим и сигурен партньор.

Шишков обяви, че на 18-и юни ДБГ ще проведе Националния си съвет, на който ще се обсъди позицията на партията за президентските избори и развитието на РБ. По думите му, ДБГ ще продължи да се противопоставя на опити да се разделя РБ и няма да влиза в задкулисни договорки от типа „ние ви даваме да номинирате президент, вие ни давате да номинираме лидер на Блока“.

Според него да се прави конгрес на РБ с подготовка едва един месец би поставило под риск форума, като такъв конгрес има значително по-големи задачи, свързани с решението за бъдещето на РБ, общите органи, начина на вземане на решенията, председателството на Блока и дали ще бъде то ротационно.

Като краен срок за постигането на  партньорите са поставили до 30 юли.