Общинските организации на ПП "Движение България на гражданите" - София изразява притеснението си относно случващо се със служители и членове на ръководствата на районните администрации на Столична община. Корупционният скандал в район "Подуяне" и арестуваният юрискосулт е пореден и буди съмнения, че не е изолиран случай, коментират ДБГ.

Според тях районът се управлява непрозрачно и не изцяло в интерес на гражданите в продължение на години. Настоящото ръководство на районната администрация е част от модела на управление на Столицата повече от 20 години, а "Видимите резултати" са повече от притеснителни, обясняват ДБГ.

Кметицата на "Подуяне" изненадана от ареста на Лилия Геринска

Кметицата на "Подуяне" изненадана от ареста на Лилия Геринска

Кметицата не може да си обясни подправените подписи

Кметът трябва да носи политическа отговорност за действията на своя екип и дългогодишните си служители, най-малкото заради неупражняване на контрол на действията им. ДБГ считат за абсурдна изненадата на кмета Ева Митова по повод ареста на главния юрисконсулт.

"Още повече, г-жа Митова заяви, че е заварила главния юрисконсулт на района през 2011 г. Това категорично не отговаря на истината, защото първият мандат на г-жа Митова като кмет на район "Подияне" е през 2007 г.", коментират ДБГ. 

Призовават компетентните органи да стигнат до истината и да дадат отговор на обществото дали подобни действия са обичайна практика в районната администрация на един от най-големите райони на София, с население над 90 хил. жители.

Изчезна юристката от "Подуяне"

Изчезна юристката от "Подуяне"

След като вчера СГС освободи Геринска срещу гаранция от 1 000 лв.

Припомняме, юристката беше арестувана в хода на спецакция срещу корупцията. Тя беше хваната на 16 май, сряда. Тогава антимафиотите от ГДБОП задържаха общинарката със сумата от 10 000 лева подкуп, за да уреди обществена поръчка на стойност 2 милиона лева.

Шефът на фирмата, спечелила обществената поръчка, е предал подкупа и е основен свидетел по делото. Поради това той не е обвинен.