Със спецакция на 15 май Софийската градска прокуратура и ГДБОП са разбили организирана престъпна група за изпълняване на незаконна обществена поръчка от длъжностно лице на Столична община.

Това съобщи административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг, на който беше предоставена информация за образуваното досъдебно производство срещу ръководно длъжностно лице от Столична община.

Служителят на общината е задържана с подкуп в квартал "Овча купел".

Емилия Русинова заяви, че обвиняемата е получила 10 000 лева, за да разреши служебни задължения за обществена поръчка.

За същата обществена поръчка вече е била взела 5 хиляди лева.

Ръст в оценката на работата на силовите институции след ареста на Иванчева

Ръст в оценката на работата на силовите институции след ареста на Иванчева

Ако парламентарните избори са сега: ГЕРБ - 22.8%, БСП - 19.1%

Говорителят на Софийската градска прокуратура информира, че лицето, което е дало подкупа, е свидетелствало затова още на момента. Лицето също така е потвърдило, че вече е била предадена първата сума.

"Тя е използвала най-различни варианти, за да помогне на фирмата, която е изпълнявала обществените поръчки за саниране на блок на стойност над 2 милиона лева. Доказателствата и данните, които имаме са за обществени поръчки от миналата година", изтъкна Русинова.

70% от обществените поръчки у нас - нагласени

70% от обществените поръчки у нас - нагласени

Това е оценката на бизнеса

По думите на Русинова наказанието, което предвижда законът за това престъпление е до 8 години лишаване от свобода и глоба в размер до 10 000 лв.
"В делото са налични и други престъпления, налични са доказателства, че не само за тази обществена поръчка, но и за други е получавала парични суми", отбеляза Русинова и посочи, че като подарък е получила и парична сума, за да заведе свои подчинени на почивка в хотел.

Обвиняемото лице ще бъде задържано за срок от 72 часа и обвинението ще бъде внесено в съда в най-близките дни.

Елен Герджиков: В "Младост" се бавят не само частни, но и важни обществени проекти
Обновена

Елен Герджиков: В "Младост" се бавят не само частни, но и важни обществени проекти

Все още е рано за изводи, обвиненията са сериозни

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов от своя страна заяви, че сигналът за корупционните действия на началника на отдел Обществени поръчки в Столична община е получен в началото на месец октомври миналата година. "Материалите са докладвани в градската прокуратура и ни беше възложено да направим проверка", посочи Спиридонов и изтъкна, че е развалена една доста крупна сделка.

По думите му сделката е направена на другия край на София - в кв. "Овча купел".
"Задържаната работи в община "Подуяне", а през вчерашния ден нещата се развиха главоломно и организирахме задържането на госпожата", изтъкна Спиридонов.

Шефът на ГДБОП припомни, че в края на 2016 г. компетенциите на ГДБОП бяха променени да работи извън чл. 321 по организирана престъпна група. Поради тази причина материалите са докладвани в Софийската градска прокуратура, подчерта той.

Корупцията в България - последният аватар на комунизма?

Корупцията в България - последният аватар на комунизма?

Малкa, беднa и най-вече разядена от корупцията: това е съкратената схема, по която се описва България