Дебатите по време на заседанието на Комисията по правни въпроси по обсъждане на предложението за провеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?" преминаха през махленски престрелки и обидни квалификации - основно между депутатите от "Възраждане" и тези на ПП/ДБ, в частност Явор Божанков. Основните нападки бяха насочени към него с изрази като "ще ти се стъжни" и "какво стана бе, Яворчо, стани и се извини", "дръж се като мъж".

Явор Божанков пък се оплака, че депутат от "Възраждане" се е опитвал да му вземе телефона, за да не снима.

Деян Николов от "Възраждане" обясни, че въпросът за смяната на лева с еврото е от ключов и стратегически не само за икономиката и финансите на страната, но засяга всеки един български гражданин. Не говорим за замяната на една хартийка с друга, а за бъдещето на България във финансов и икономически план, каза Николов, който е възмутен как се взима едно решение без национално допитване до народа.

Димитър Радев: Референдумът може да пропука консенсуса за Еврозоната

Димитър Радев: Референдумът може да пропука консенсуса за Еврозоната

Нарушаването на международни договори ще е прецедент

Събрани са над 604 000 подписа, отчете Николов и добави, че "Възраждане" са спазили всички законови срокове и рамки за провеждане на референдум по темата за смяната на лева с еврото. Имаме всички законови основания да бъдем на етап вземане на решение за провеждане на референдум, настоя Деян Николов.

Важно е да се каже, че България няма определена дата за членство и влизане в Еврозоната, изтъкна още Деян Николов. Дори да отговаряме на критериите на практика изпълнението им няма автоматично действие и не определя автоматично датата България да приеме еврото и да влезе в Еврозоната, коментира Николов. Той добави, че предстои договаряне от коя дата България да стане член на Еврозоната, като все още няма конкретен срок. Не нарушаваме законодателството, защото референдумът е възможно най-демократичният принцип. Ако днес правна комисия наруши законът, ще е притеснително накъде върви демокрацията и управлението на страната, предупреди Деян Николов.

Той отчете, че много държави без България и Кипър са провели референдум по отношение на Еврозоната. Дори гражданите на Северна Македония са питани дали желаят да влязат в ЕС и респективно в Еврозоната, даде пример Николов.

По думите му изводът е, че 88% от държавите, които са се присъединили към Еврозоната, са били питани дали искат или не по един или друг начин, пряко или косвено. Обидно ще е за българските граждани дали това трябва да се случи или не, допълни Деян Николов. В заключение той каза, че трябва да се проведе референдум, за да кажат хората дали искат или не евро в България. В следващите 20 години България не би трябвало да желае да влезе в Еврозоната, смята Николов, според когото това застрашава както икономиката на страната ни, така и самият Клуб на богатите.

За и против референдума за еврото–конституционалисти кръстосаха шпаги

За и против референдума за еврото–конституционалисти кръстосаха шпаги

Народното събрание трябва да реши

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ако някои си позволява да тълкува превратно закона, това би било посегателство върху основното демократично право - правото на глас. Правото на глас е възможната разлика между демокрация и диктатура, сравни Костадинов, който призова депутатите от Комисията по правни въпроси да изпълнят закона и да приемат провеждането на референдума за законосъобразен.

Той призова още депутатите, които смятат, че референдумът е незаконосъобразен, да сезират Конституционния съд. Костадинов е възмутен, че има народни представители, които смятат, че техният глас тежи повече, отколкото гласът на над 600 000 български граждани.

Депутатът от ПП/ДБ Явор Божанков също взе отношение по темата. ПП/ДБ по принцип са за провеждането на референдуми, но ако са разумни при спазването на европейските закони и европейският път на България. Той посочи, че референдумът е основно демократично право на глас, но не и използването му като оръжие за недемократични цели.

Според Божанков референдумът за запазване на българския лев противоречи на Конституцията, с което намекна, че неговата парламентарна група няма да го подкрепи. Припомняме, че вчера това категорично заяви и съпредседателят на ПП Кирил Петков. "Този референдум е и противозаконен, защото такъв референдум можеше да се проведе преди ратификацията на международните договори. Защо тогава не направихте допитването", запита Божанков депутатите от "Възраждане".

Той смята, че самата агитация за провеждане на референдум е преминала през манипулативни твърдения. "Това е един референдум на страха", сравни Божанков и добави, че референдумът е противоконституционен и е референдум против Европа.

Деян Николов отговори на Явор Божанков. Той се надява дебатът да не е на нивото на правна комисия и увери, че референдумът не противоречи на Конституцията. Поставени сте в трудна ситуация - да допуснете референдума, който ще загубите или да нарушите демокрацията. Това са изводите, посочи Николов.

Цвета Рангелова от "Възраждане" определи изказването на Божанков като несериозно, а той направил внушения, отправил обвинения и изказал страховете, които изпитва от референдума. Тя призова Божанков да се готви добре преди да излага тезите си, а не да се подготвя от клипчета и видеоматериали от TikTok.

Председателят на Комисията по правни въпроси Стою Стоев предупреди, че ако така продължава дебатът, ще прекъсне заседанието. Има правилник, който дава възможност при безредици в комисията да бъде прекъснато или прекратено заседанието, призова Стоев и настоя за дисциплина по време на дебатите за запазване на българския лев като официална валута.

Явор Божанков се закани, че неговата парламентарна група от ПП/ДБ ще сезира Конституционния съд. "Стига внушения", призоваха го пък депутати от формацията на Костадин Костадинов.